Europos Komisijos atstovas paskelbė „Brexit“ susitarimo datą

  • Teksto dydis:

Europos Komisijos (EK) derybininkas dėl „Brexit“ Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį sakė, kad susitarimas dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos (ES) turi būti sudarytas iki 2018 metų spalio.

Jis pridūrė, kad koks nors susitarimas dėl pereinamojo laikotarpio yra „sunkiai įsivaizduojamas“.

„Laiko bus nedaug. Aišku, kad faktinių derybų periodas bus trumpesnis nei dveji metai“, – sakė M. Barnier pirmojoje po savo paskyrimo spaudos konferencijoje.

Pasak jo, jei Britanija dvejus metus truksiantį „skyrybų“ procesą inicijuos 2017 metų kovą, kaip yra tikimasi, susitarimas turės būti pasiektas iki 2018 metų spalio, kad iki 2019 metų kovo jį galėtų patvirtinti Europos Parlamentas (EP).

M. Barnier, kuris aplankė 18 ES šalių ir siekia iki sausio pabaigos surengti derybas visose 27 narėse, išskyrus Britaniją, sakė, kad Bendrija yra pasirengusi gauti britų ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) pranešimą apie inicijuojamą ES sutarties 50-ąjį straipsnį.

„ES yra pasirengusi gauti pranešimą, – sakė M. Barnier. – Laikykitės ramiai ir derėkitės.“

„Britams privalu pasakyti, kokių santykių jie nori, o 27 (ES narėms) – nustatyti savo būsimus santykius su Britanija“, – pridūrė jis.

Birželio mėnesį Britanija per referendumą netikėtai nubalsavo už išstojimą iš ES, bet T. May dar nėra detaliai išdėsčiusi Londono reikalavimų.

ES vyriausiasis derybininkas dėl „Brexit“ perspėjo, kad „sunku įsivaizduoti“ kokį nors laikiną susitarimą laikotarpiui nuo Britanijos išstojimo iki visapusiško prekybos susitarimo sudarymo.

„Kadangi nežinome, ko JK nori ir laukia, sunku įsivaizduoti kokį nors pereinamąjį periodą“, – sakė M. Barnier.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių