Europos Komisija griežtina toną: pabėgėlių nepriimančios šalys bus baudžiamos

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) ketvirtadienį dar griežčiau įspėjo, kad valstybės narės gali būti nubaustos, jei atsisakys padėti Graikijai bei Italijai ir prisiimti dalį joms tekusios pabėgėlių antplūdžio naštos.

Migracijos, vidaus reikalų ir pilietybės klausimų komisaras Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos) sakė, iki rugsėjo valstybės narės turėtų būti priėmusios 160 tūkst. sirų ir kitų pabėgėlių, įstrigusių Graikijoje bei Italijoje, kurios atsidūrė migrantų krizės epicentre.

Tačiau iki šiol perkelta tik 13 tūkst. 500 pabėgėlių. Jų paskirstymo procesą klampina bendras neveikimas ir prieš musulmonų migrantų atvykimą pasisakančių rytinių bloko narių pasipriešinimas.

„Jei iki rugsėjo nebus apčiuopiamų pastangų, Europos Komisija (ES) nedels pasinaudoti savo galiomis“, – spaudos konferencijoje sakė graikas D. Avramopulas.

ES mėgina įtikinti valstybes nares „atlikti savo pareigą“, pažymėjo jis.

Mes norime toliau siūlyti pagalbą asmenims, kuriems reikalinga tarptautinė apsauga.

„Tačiau jei ateityje tai nebus padaryta, viena galimybių gali būtų pažeidimo procedūra“, – sakė eurokomisaras.

EK, aukščiausia ES vykdomosios valdžios institucija, turi teisę pradėti „pažeidimo nagrinėjimo procedūrą“ ir skirti baudą valstybei narei, pažeidusiai Bendrijos taisykles.

Tokios šalys kaip Vengrija ir Slovakija pasisiūlė mokėti „solidarumo“ mokestį, užuot priėmusios migrantus.

Tačiau kitos valstybės, pirmiausia Vokietija bei Prancūzija, teigia, kad nė viena šalis neturėtų išsisukinėti nuo pareigos priimti minimalų skaičių migrantų pagal pabėgėlių paskirstymo planą, kuris buvo patvirtintas 2015 metų rugsėjį.

Svarstoma pirmą kartą

Šis planas buvo parengtas Bendrijai susidūrus su didžiausiu pabėgėlių antplūdžiu per jos istoriją, kai 2015-aisiais į ją atvyko per 1,1 mln. žmonių, daugiausiai sirų.

Vasarį EK pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) informavo, kad pirmą kartą svarstoma galimybė nubausti valstybes, pažeidžiančias bloko taisykles.

EK taip pat paragino ES valstybes nares skubiai sudaryti susitarimus su Nigerija ir Tunisu, kad būtų paspartintas deportacijų procesas.

ES sako, kad dauguma afrikiečių migrantų plūsta į Europą dėl ekonominių priežasčių, todėl negali pretenduoti į apsaugą, kuri suteikiama prieglobsčio prašantiems asmenims, atvykusiems iš karo zonų ar bėgantiems nuo persekiojimo.

„Mes norime toliau siūlyti pagalbą asmenims, kuriems reikalinga tarptautinė apsauga“, – sakė F. Timmermansas.

„Mūsų partneriams už ES ribų ir mūsų piliečiams turime aiškiai pasakyti: kai tikrai reikia – mes padedame, kai būtinybės nėra – turite keliauti atgal“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dk

dk portretas
Atsiprasau, tai kur cia demokratija? Jei tik issizioji pasakyti savo nuomone ar pasipriesini jau esi liaudies priesas - nacionalistas, desinysis ekstremistas, populistas.. Man tai kvepia stalinizmu o ne demokratija. Gal mus prades deportuoti pas musulmonus????

o

o portretas
Lenkiją,Vengriją,Serbiją nubaus?

jo

jo portretas
mums tai baisi zinia o protingu saliu vadovams i tai nusisikti
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių