Europos futbolo čempionato atidarymą temdo nerimas dėl saugumo

  • Teksto dydis:

Įspūdinga Prancūzijos nacionalinė futbolo rinktinė, treniruojama Didier Deschamps'o (Didjė Dešano), penktadienį pradės Europos čempionatą susitikimu su Rumunijos vienuolike, kai šalį krečia streikų chaosas, bet ši komanda laikoma viena iš favoričių laimėti turnyrą.

Prancūzija tebegyvena nepaprastosios padėties sąlygomis po lapkričio 13-ąją Paryžiuje įvykdytų teroro atakų, o vyriausybė stengiasi atkurti visavertį susisiekimą traukiniais ir šiukšlių išvežimą, bet šalis slapčia tikisi, kad jos komanda iškovos įspūdingų pergalių, prilygstančių prancūzų triumfui 1984-ųjų Europos ir 1998-ųjų Pasaulio čempionate.

Vis dėlto „Les Bleus“ („Mėlynųjų“) kelią į sėkmę gali sutrikdyti pasaulio čempionė Vokietija, Europos čempionų titulą ginanti Ispanija ir Anglijos vienuolikė, tviskanti turtingomis jaunomis žvaigždėmis.

Prancūzų treneris D.Deschamps'as prieš 18 metų laikė iškėlęs Pasaulio čempionato taurę, kai buvo šalies rinktinės kapitonas, o dabar jis surinko jauną atakuojančią komandą, įskaitant Paulį Pogbą (Polį Pogbą), vieną iš geidžiamiausių Europos žaidėjų.

„Jeigu norite toli nueiti varžybose, aišku, kad jums reikalingas didelis puolamasis potencialas“, – D.Deschamps'as sakė prieš A grupės rungtynes, kurios prasidės nacionaliniame stadione „Stade de France“ 19 val. Grinvičo (22 val. Lietuvos) laiku.

Streikai ir nerimas dėl saugumo

Prancūzijos vyriausybė penktadienį pažadėjo griežtai kalbėtis su traukinių mašinistais ir komunalininkais, siekdama užtikrinti, kad turnyro nesutrikdytų streikai.

Prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) pažadėjo imtis „visų būtinų priemonių“, kad šalies gyvenimas vyktų sklandžiai.

Susisiekimo ministras Alainas Vidalies (Alenas Vidalis) savo ruožtu perspėjo, kad streikuojantiems geležinkelių darbuotojams gali būti įsakyta grįžti į darbą, kad milijonai atvykėlių galėtų nuvažiuoti į rungtynes, kurios vyks visoje šalyje.

„Jeigu mums rytoj reikės įsakyti (vairuoti traukinius), mes tai padarysime“, – pabrėžė A.Vidalies.

Paryžiaus gatvėse pagaliau pradėta išvežinėti šiukšles, kurių krūvos buvo susikaupusios, kai deginimo įmonės buvo užblokuotos profsąjungų.

„Aš irgi esu žiūrovas, todėl tikiuosi, kad tai nesugadins šventės, nes per tokias varžybas Prancūzijoje, manau, turime pademonstruoti puikų mūsų šalies įvaizdį“, – sakė nacionalinės rinktinės kapitonas Hugo Llorisas (Hugo Lorisas).

Tačiau vietos vyriausiasis organizatorius Jacques'as Lambert'as (Žakas Lamberas) sakė, kad atmosfera „jau sugadinta“.

„Mums suteiktas įvaizdis nėra toks, kokio norėjome“, – pridūrė jis.

Su čempionatu susijusi didžiulė saugumo operacija atlaikė pirmąjį svarbų išbandymą ketvirtadienį, kai prie Eiffelio (Eifelio) bokšto buvo surengtas koncertas, kurio pagrindinė žvaigždė buvo elektroninės muzikos grandas Davidas Guetta (Deividas Geta) ir kuriame buvo susirinkę 90 tūkst. klausytojų.

Apie 90 tūkst. policininkų ir privačių apsaugininkų buvo mobilizuoti užtikrinti saugumą 10 stadionų, praėjus septyniems mėnesiams po atakų Paryžiuje.

Per lapkričio 13-osios išpuolius mirtininkai sprogdintojai nesėkmingai mėgino prasiveržti į stadioną „Stade de France“, kuriame vyks „Euro 2016“ pirmosios ir finalo rungtynės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių