Europarlamentarai pritarė ES prisijungimui prie moteris nuo smurto ginančios konvencijos

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas trečiadienį pritarė Europos Sąjungos prisijungimui prie Stambulo konvencijos – svarbios tarptautinės sutarties, ginančios moteris nuo smurto, – ir paragino konvencijos iki šiol neratifikavusias valstybes nares tai padaryti.

„Tai balsavimas už visus tuos milijonus moterų, kurios gyvena smurte, kurios nesaugiai gyvena baimėje, ir mes čia ir dabar sakome, kad Europa absoliučiai netoleruoja smurto prieš moteris“, – pareiškė EP narė ir pranešėja šiuo klausimu Arba Kokalari.

Stambulo konvenciją 2011 metais parengė Europos Taryba – su ES nesusijusi tarptautinė žmogaus teisių organizacija. Pagal šį dokumentą, kuris įsigaliojo 2014 metais, reikalaujama, kad jį pasirašiusios šalys parengtų įstatymus, skirtus smurto prieš moteris prevencijai ir baudžiamajam persekiojimui už tokią veiką.

Nors Europos Komisija dar 2016 metais pasiūlė, kad ES prisijungtų prie šios konvencijos, 27 valstybes vienijantis blokas to dar nėra padaręs, nes ją ratifikavo ne visos valstybės narės.

Ratifikuoti konvenciją vis dar delsia Bulgarija, Čekija, Vengrija, Latvija, Lietuva ir Slovakija, ir Europos Parlamentas paragino šias valstybes nares nedelsiant tai padaryti.

Šios šalys prieštarauja žodžio „lytis“ vartojimui tekste ir švietimo programose, įskaitant nestereotipinius lyčių vaidmenis.

Konvenciją ratifikavusi Lenkija yra pranešusi apie ketinimus pasitraukti iš jos dėl tų pat priežasčių.

Europos Parlamentas pažymėjo, kad, vadovaudamasis ES Teisingumo Teismo sprendimu, blokas gali ratifikuoti konvenciją svertine valstybių narių balsų dauguma.

Konvencijos ratifikavimas ES lygmeniu – o tai, kaip planuojama, oficialiai įvyks birželį – galios visame bloke, tačiau tokio ratifikavimo reikšmė bus daugiausia simbolinė. Konvenciją taikytų tik valstybės institucijos ir taip pat ji būtų taikoma teisinio bendradarbiavimo baudžiamosiose bylose bei prieglobsčio srityse.

Už lygybę atsakinga Europos Komisijos narė Helena Dalli (Helena Dali) pasveikino parlamente įvykusį balsavimą, kurį pavadino „istoriniu žingsniu į priekį, siunčiančiu tvirtą žinią apie moterų teisių svarbą Europos Sąjungoje“.

ES pagrindinių teisių agentūros 2014 metų duomenimis, fizinį ar seksualinį smurtą buvo patyrusi kas trečia moteris Europos Sąjungoje, arba 62 mln. moterų, o pusė moterų bloke, sulaukusios 15-os, buvo bent kartą patyrusios seksualinį priekabiavimą.

Stambulo konvenciją iki šiol ratifikavo 37 šalys, vėliausiai prie jų 2022 metais prisijungė Jungtinė Karalystė ir Ukraina.

Iš konvencijos 2021 metais pasitraukė Turkija, kuri kol kas yra vienintelė tokį žingsnį žengusi šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

onute

onute portretas
Kam tokius blefus kalba Tai ka iki dabar niekas tu bobu negyne o teismai tai kad ar ta konvencija pasakys ir diedas bus nuteistas be teismo tik konvencija Dabar įdomu kad pas MUS SEIME VISI ASILAI PASIRAŠĖ SAU NUOSPRENDI dabar bobos pasiskus kad pavizdžiui Maldeikis Masiulis jas prieš 20 metu išprievartavo ir ka konvensija seni Masiuli i cipe Maldeikienė mėgsta gvoltu rėkti įdomu kuri nusižiūrės gražuolė pasipinigauti

dar vienai vafliorei tarpukojis

dar vienai vafliorei tarpukojis  portretas
panizo...matomai depiliuoti kusplaukiai atzelt pradejo...

nuomonė

nuomonė portretas
Nukvakus ir išsigimus ta Geiropa .
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių