Europa patyrė dujų stygių

Maskvai nutraukus dujų tiekimą Kijevui, apie sumažėjusį tiekimą pranešė Lenkija, Vengrija ir Rumunija. Rusijos dujų bendrovė „Gazprom" tvirtina nemažinusi eksporto ir kaltina Ukrainą vagyste. Kijevas šiuos kaltinimus neigia ir teisinasi techninėmis problemomis.

Lenkija pranešė, kad per Ukrainą tiekiamų dujų kiekis sumažėjo maždaug 10 proc., dėl to Varšuva turėjo padidinti importą per Baltarusiją. Rumunijos bendrovė „Transgaz“ pranešė, kad rusiškų dujų tiekimas sumažėjo 30 proc. „Gazprom“ kaltina Kijevą, kad šis kasdien pasisavina 21 mln. kubinių metrų mėlynojo kuro iš tranzitinių dujotiekių.

„Gazprom“ pažadėjo kreiptis į Stokholmo arbitražo teismą, kad priverstų Ukrainos energetikos kompaniją „Naftogaz Ukrainy“ užtikrinti nepertraukiamą dujų tranzitą į Europą. Du ieškinius prieš „Naftogaz Ukrainy“ šiam teismui jau pateikė „RosUkrEnergo“ – tarpininkė, per kurią Maskva tiekia dujas Kijevui. Rusijos ir Austrijos bendrovė „RosUkrEnergo“ reikalauja laikytis tranzito įsipareigojimų ir grąžinti 614 mln. JAV dolerių skolą.


Šiame straipsnyje: RusijaUkrainaDujos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių