Europa laukia rinkimų krizės apimtoje Graikijoje

Ne vien Graikija, bet ir Europa šeštadienį neramiai laukia rinkimų, kurie, kaip rodo apklausos, neatneš aiškaus laimėtojo ir kurių baigtis gali nulemti naują sąmyšį euro zonoje.

Daugelis Graikijos laikraščių sekmadienį vyksiančių rinkimų išvakarėse citavo Vokietijos finansų ministro Wolfgango Schaeuble pareiškimą, kad ši šalis turės „susitaikyti su pasekmėmis“, jeigu naujoji Atėnų vyriausybė nuo savo įsipareigojimų.

„Narystė Europos Sąjungoje yra savanoriška“, - pažymėjo ministras, kurio šalis yra daugiausiai iš euro zonos narių prisidėjusi prie Graikijai skirtos 240 mlrd. eurų finansinės pagalbos ir pagrindinė diržų veržimo Europoje šalininkė.

Graikija nurašė trečdalį savo skolų; ją jau penktus metus iš eilės vargina recesija, kas penktas darbingo amžiaus žmogus neturi darbo. Šalies bankai tapo pavojingai netvirti, pensijos ir atlyginimai nurėžti iki 40 procentų.

Pagalbos paketai taip pat buvo skirti Portugalijai ir Airijai. Italijos ir Ispanijos finansinė padėtis taip pat netvirta, tad pernai kilo nuogąstavimų, jog euro zona gali subyrėti.

Ši baimė sumažėjo pastaraisiais mėnesiais, tačiau visiškai neišnyko.

Rinkų ir investuotojų požiūriu, rinkimai Graikijoje „turi didesnį svorį“ negu tą patį sekmadienį vyksiantis Prancūzijos prezidento rinkimų antrasis turas, sako banko „Credit Suisse“ tyrimų skyriaus direktorė Valerie Plagnol.

Vokietijos banko „Berenberg“ ekonomistas Holgeris Schmiedingas nurodė, kad egzistuoja 40 proc. tikimybė, kad Graikija šiemet iškris iš euro zonos, esant „didelei“ rizikai, kad nebus įmanoma suformuoti stabilios vyriausybės, kuri norėtų imtis reformų.

Europos spauda reiškė panašius nuogąstavimus: Vokietijos savaitraštis „Der Spiegel“ rašo, kad graikų politikai elgiasi kaip „alchemikai“, o Belgijos dienraštis „Le Soir“ pareiškė, jog euro zonai „gyvybiškai“ svarbu, kad Atėnų vyriausybė būtų kuo greičiau suformuota.

Rinkimų kampaniją žymėjo rinkėjų nepasitenkinimas dviem pagrindinėmis Graikijos partijomis dėl biudžeto išlaidų taupymo priemonių, kurias ši šalis turėjo pažadėti mainais į finansinio gelbėjimo paketus. Vien ateinantį birželį bus siekiama sutaupyti 11,5 mlrd. eurų.

„Žmonės išleidžia tik puse įprastos sumos“, - 41 metų Panas Joanidis, turintis gėlių krautuvėlę viename prabangiame Atėnų rajone, skundėsi naujienų agentūrai AFP.

„Jeigu birželį atlyginimai sumažės dar 30 proc., laukiame blogiausia“, - pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: Graikijaeuro zona

NAUJAUSI KOMENTARAI

kjh

kjh portretas
o man graikai dzin

kjh

kjh portretas
ne dzin, rasiau, o p.x.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių