Estų policija stabdo uniformų, kurias nori siūtis ir Lietuva, įsigijimą

  • Teksto dydis:

Po konkurso dalyvių skundų Estijos policijos ir valstybės sienos apsaugos departamentas (PPA) stabdo naujų uniformų įsigijimo procedūras – šio pavyzdžio uniformas siekia įsigyti ir Lietuvos policija.

„Dalyviams antrąkart užginčijus konkurso (rezultatus), Policijos ir sienos apsaugos departamentas nusprendė pats anuliuoti pirkimų komisijos sprendimą. Policijos ir sienos apsaugos departamentas nusprendė kurį laiką pagalvoti, kad apsispręstų, ką toliau daryti su konkursu uniformoms įsigyti“, – BNS sakė departamento atstovas.

Planuota, kad uniformos kainuos per 8,9 mln. eurų be PVM.

Estiško pavyzdžio uniformas yra išbandžiusi bei kaip geriausias pasirinkusi ir Lietuvos policija. Šiuo metu ieškoma, kas pasiūtų per 9 tūkst. naujų drabužių komplektų.

Lietuvos policija teigia, kad naujo modelio estų uniformą kelis mėnesius bandė septyni policijos pareigūnai, jie drabužius įvertino teigiamai. Nurodoma, kad minima uniforma buvo sukurta pagal estų policijos pareigūnų poreikius, pritaikyta skirtingoms oro sąlygoms: visos detalės yra funkcionalios, drabužiai patogūs dėvėti. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis yra teigęs, kad išbandyti naujo pavyzdžio uniformas pasiūlė patys estai. Uniformų modelius jiems kūrė Švedijos įmonė, jos tobulintos dvejus metus.

Lietuvos Policijos departamentas BNS pirmadienį nurodė, kad šalies policija turės savo modelio uniformą, kuri bus gaminama Estijos policijos naujo modelio uniformos pagrindu, šiuo metu konkurso detalės dar rengiamos.

„Naujoji uniforma bus pritaikoma pagal Lietuvos policijos pareigūnų poreikį ir bus skelbiamas tarptautinis konkursas. Lietuvos policijos uniformų pirkimo procedūros yra nesusijusios su estų vykdomais pirkimais“, - nurodoma policijos komentare.

Estijos policijos ir pasieniečių skelbtas konkursas sulaukė trijų dalyvių, galutiniame etape pasirinktos derybos su dviem: švedų „A La Carte Identity Clothing AB“ ir estų „A la Carte Uniforms OU“ konsorciumu bei estų kompanija „Image Wear AS“. Pastaroji pripažinta laimėtoja, bet sprendimas dar kovą apskųstas. Uniformas siekiama įsigyti nuo pernai metų pabaigos, tikėtasi, kad Estijos policija jomis bus aprūpinta iki vasaros pabaigos.

Anksčiau PPA taip pat yra skelbęs konkursą uniformoms įsigyti, bet 2015 metų gruodį jis pripažintas negaliojančiu, nes pasiūlyta kaina buvo dvigubai didesnė negu planuota. Konkurso dalyviai žiniasklaidai teigė, kad konkurso sąlygos buvo tyčia pritaikytos vienam dalyviui, o Vidaus reikalų ministerijos atliktas auditas atskleidė virtinę trūkumų. PPA pripažino padaręs klaidų, bet teisinosi, kad Estijoje anksčiau niekada nebuvo rengiama tokių didelių konkursų uniformoms pirkti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių