Estų kalba išleista knyga apie A.Hitlerį

Estijoje išleista Adolfo Hitlerio draugo Dietricho Eckarto knyga - „Bolševizmas nuo Mozės iki Lenino. Dialogas tarp Adolfo Hitlerio ir manęs“. Ją estų kalba išleido Estijoje pelno nesiekianti organizacija „La Colonia“.

Estijos savaitraštis „Eеsti Ekspress“ pranešė, kad prie šio leidinio prisidėjo suomių nacionalsocialistas Risto Teinonenas, kuris prieš keletą metų pakartotinai išleido tokias knygas apie Hitlerį: „Adolf Hitler – vabastaja“ („Adolfas Hitleris - išvaduotojas“) ir „Adolf Hitler ja lapsed“ („Adofas Hitleris ir vaikai“), primena savaitraštis.

Rusijos naujienų agentūra „Interfax“ nurodo, kad suomis R.Teinonenas, Estijai tapus nepriklausomai, apsigyveno šioje šalyje, įgijo Estijos pilietybę ir aktyviai ėmėsi neonacių judėjimo vystymo. Jis pasirodydavęs su rankovės raiščiu, kuriame buvo svastika, ir ordinu ant krūtinės; rengė vakarėlius naciams svarbių datų - pavyzdžiui, 1942 metų Vanzės konferencijos, kurioje buvo patvirtintas žydų naikinimo planas, proga.

Tinklalapis rus.delfi.ee pažymi, kad 2001 metais R.Teinonenas, kaip suomių skautų vadovas, Estijos prezidento įsaku buvo apdovanotas Marijos žemės kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinu. Tačiau 2009 metais prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas nurodė šį apdovanojimą iš R.Teinoneno atimti, nes šis ordiną nešiojo kartu su Estiją okupavusios nacių Vokietijos simbolika.

2007 metais specialiosios tarnybos Estijoje atkreipė dėmesį į jo veiklą, tačiau prokuratūra netrukus nutraukė jo bylą, nurodydama, kad „galiojančioje baudžiamojoje teisėje nėra normos, pagal kurią jo veiklą galima būtų laikyti nusikalstama“.

Vėliau parlamentas priėmė atitinkamas įstatymo pataisas, leidusias prezidentui T.H.Ilvesui atimti iš R.Teinoneno Marijos žemės kryžių. Beje, R.Teinonenas  gražinti Kryžių atsisakė.

Knyga „Der Bolschewismus von Moses bis Lenin“ buvo išleista Miunchene 1924 metų kovą po D.Eckarto mirties (jis mirė 1923 metų gruodžio 23 dieną).


Šiame straipsnyje: knyga apie Hitlerįbolševizmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių