Estijos valdantieji nenutrauks ryšių su „Vieningąja Rusija“

  • Teksto dydis:

Valdančioji Estijos Centro partija pareiškė nesiruošianti atšaukti bendradarbiavimo protokolo su Rusijos valdančiąja partija „Vieningoji Rusija“, nes tai svarbu šalyje gyvenantiems rusams.

„Sutartis dėl bendradarbiavimo su Rusijos valdančiąja partija „Vieningoji Rusija“ turi didelę reikšmę rusakalbiams Estijos gyventojams ir partija nedrįs jos nutraukti“, – ketvirtadienį per Estijos televiziją pareiškė partijos vicepirmininkė, švietimo ir mokslo ministrė Mailis Reps.

„Šis susitarimas atrodo svarbus ir neigiamas daugeliui televizijos žiūrovų, bet lygiai taip pat jis yra labai svarbus rusakalbiams gyventojams. Tai psichologija. čia nereikia jokių įrodymų – veikia jis ar ne, draugystė tai ar ne. Jis yra, reiškia – yra“, – sakė M. Reps.

Ji pažymėjo, kad net pačioje Centro partijoje nesama vienos nuomonės, ar vertėtų nutraukti šį susitarimą.

Jos teigimu, partijos įgaliotoji taryba priėmė sprendimą, kad „kol Rusija pažeidžia tarptautinės teisės principus, tol susitarimas nebus vykdomas“.

Ministrė nurodė, kad bendradarbiavimo pagrindų protokolas 2004 metais buvo pasirašytas esant visiškai kitokioms sąlygoms ir praktiškai nebuvo vykdomas.

Bendradarbiavimo protokolas numatė, kad bus sukurti partneryste paremti santykiai, keičiamasi informacija, darbo grupėmis, komisijomis, tačiau praktiškai tai nebuvo įgyvendinta.

Centro partija, lapkritį patekusi į Estijos valdančiąją koaliciją, Vakarų šalių ir opozicijos jau seniai kritikuojama kaip „prorusiška“ ar net „prokremliška“.

Buvęs šios partijos vadovas ekspremjeras Edgaras Savisaaras (Edgaras Savisaras), kaip manoma, palaikė artimus ryšius su Maskva ir tuo skatino Centro partijos populiarumą tarp etninių rusų. Birželį jis neteko partijos pirmininko posto, paaštrėjus vidaus nesutarimams dėl korupcijos skandalo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių