Estijos ūkininkams padeda moderniosios technologijos

Estijos ūkininkams lengviau ūkininkauti padeda moderniosios technologijos. Pernu įsikūrusi bendrovė ėmėsi naujo verslo – įkūrė tinklalapį, kuriame ūkininkai gali sužinoti ir palankiausią orų prognozę savo laukams, kada ruošti techniką derliui nuimti, kokie ligų protrūkiai gresia augalams ir daug kitos naudingos informacijos.  

Peteris Thomsenas į Estiją atvyko iš Danijos. Jis valdo 2 tūkst. hektarų ūkį, tiksli orų prognozė labai padeda. Juk tarp laukų kartais –  30 kilometrų atstumas, tad ryte pravartu neišėjus iš namų sužinoti, ką galima tą dieną nuveikti naudinga.

„Šiandien labai paprasta – visuose laukuose lietus. Bet vakar į vienus laukus galėjome įvažiuoti, o į kitus – ne. Nereikia švaistyti laiko vien tam, kad pamatytum, jog lauke lyja, gali dirbti kitame lauke, kurio lietus dar nepasiekė“, – sakė P. Thomsenas.

Taupyti laiką – tik vienas projekto tikslų. Svarbiausia, laimėti kovą su kenkėjais, todėl ūkininkai labiausiai nori sužinoti, kuriame lauke, kiek, kokių naudoti chemikalų. Tinklalapis įkurtas prieš porą metų, juo dabar naudojasi 400 Estijos ūkininkų.

„Daug bendravome su Olandijos, Jungtinės Karalystės mokslininkais, ir įsitikinome, kad daug jų mokslinių tyrimų dulka lentynose. Taigi viena ranka padedame mokslininkams, kita – ūkininkams, kuriems lengviau gauti informaciją“, – teigė tinklalapio „Vital fields“ įkūrėjas Martinas Randas.

Vakarų ūkininkai samdo konsultantus, kurie išanalizavę informaciją, patarimus teikia už nemažą mokestį. Tuo metu Rytų Europoje ji beveik neprieinama. Šiame tinklalapyje pagrindinę informaciją galima gauti už dyką, bet jeigu ūkininkai pageidauja daugiau, gali tekti mokėti nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų per metus – priklauso nuo ūkio dydžio.

Kol kas tinklalapiu naudojasi Estijos ūkininkai, bet jo įkūrėjai ketina plėsti veiklą Ukrainoje ir Rusijoje. Tad P. Thomsenas stengiasi, kad informacija visuomet būtų ranka pasiekiama. Jis teigia, kad technika dar ne viskas – turi pats išmanyti, būti geras ūkininkas, kad pasiektum, ko nori.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių