Estijoje prieglobstį radęs karelų tinklaraštininkas pasisiūlė iškeisti jį į E.Kohverą

  • Teksto dydis:

Maksimas Jefimovas, apkaltintas ekstremizmu Karelijoje ir prieglobstį gavęs Estijoje, pareiškė esąs pasirengęs pasiduoti Rusijos teisėsaugai mainais į Estijos piliečio Estono Kohvero, nuteisto kalėti dėl šnipinėjimo, paleidimą.

„Manau, kad nekaltas žmogus Estonas Kohveras turi būti nedelsiant paleistas ir išsiųstas į Estiją. Jeigu ne, aš siūlau mainus – pasirengęs grįžti į Rusiją ... ir stoti prieš teismą dėl nusikaltimo, kurio aš nepadariau, tai yra ekstremizmo“, – parašė M.Jefimovas ketvirtadienį „LiveJournal“ leidžiamame savo tinklaraštyje .

Pasak M.Jefimovo, neatidėliotinas E.Kohvero paleidimas yra vienintelė sąlyga, dėl kurios jis sutiktų grįžti į Rusiją.

Rusijos šiaurės vakarinės Pskovo srities teismas trečiadienį Estijos saugumo policijos pareigūnui Estonui Kohverui skyrė 15 metų kalėjimo.

Teismas pripažino E.Kohverą kaltu dėl šnipinėjimo, neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo, neteisėto šaunamojo ginklo laikymo ir jo kontrabandos.

Estijos saugumo policijos (KaPo) pareigūną E.Kohverą pernai rugsėjo 5 dieną sulaikė Rusijos federalinė saugumo tarnyba Estijos ir Rusijos pasienyje. Apieškant šį estų pareigūną, esą rasta didelė suma pinigų ir ginklas.

Kitą dieną Maskvos teismas sankcionavo jo areštą pagal kaltinimą šnipinėjimu. Vėliau E. Kohverui buvo pareikšti nauji kaltinimai – dėl ginklo kontrabandos, neteisėto jo laikymo ir neteisėto Rusijos valstybės sienos kirtimo.

Talinas tvirtina, kad E. Kohveras buvo pagrobtas iš Estijos teritorijos grasinant jam ginklu. Tuo tarpu Rusijos federalinė saugumo tarnyba teigia, kad sulaikė E. Kohverą Rusijos šiaurės vakaruose netoli Estijos sienos, kai jis bandė vykdyti „slaptą operaciją“.

Baudžiamoji byla M.Jefimovui buvo iškelta, remiantis 2012 metų kovo 7 dienos tyrimų skyriaus vadovo raportu; tinklaraštininkas įtariamas „neapykantos ir nesantaikos kurstymu, taip pat grupės asmenų orumo žeminimu pagal religinius požymius“ (RF BK 282 str. 1 d.).

Tų pačių metų rugpjūčio 6 dieną M.Jefimovas kreipėsi į Estijos policijos ir pasienio apsaugos departamentą, prašydamas suteikti jam laikiną politinį prieglobstį.

Rusija jį kaltina religinės nesantaikos kurstymu publikacijoje „Karelija pavargo nuo popų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių