Estija: išankstinio sprendimo dėl Turkijos narystės ES nebus

  • Teksto dydis:

Estijos užsienio reikalų ministras ketvirtadienį paskelbė, kad šiais metais dar nebus nuspręsta, ar nutraukti derybas dėl Turkijos narystės ES, kylant spaudimui iš Vokietijos stabdyti Ankaros siekį tapti bloko nare.

Įtakingoji Vokietijos kanclerė Angela Merkel sekmadienį sakė prašysianti ES nutraukti derybas dėl Turkijos įstojimo, smarkiai paaštrėjus, ir taip nemaloniam, diplomatiniam kivirčui tarp abiejų ilgalaikius ryšius turinčių NATO sąjungininkių.

Tačiau, pasak Estijos užsienio reikalų ministro Sveno Mikserio, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai, bet kokio sprendimo teks laukti iki kol Europos Komisija pateiks savo vertinimą, ar Turkija atitinka narystės kriterijus.

„Nemanau, kad Europos Sąjungą priims sprendimą šiuo klausimu šiemet“, – sakė jis per ES užsienio reikalų ministrų susirinkimą Taline, pridurdamas, kad Komisijos vertinimo laukiama kitų metų pradžioje.

Po pernykščio nepavykusio perversmo Turkijoje, šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ėmėsi itin griežtų priemonių prieš savo oponentus, suimta arba atleista iš tarnybos tūkstančiai žmonių.

Santykius tarp Ankaros ir Berlyno paveikė ir dvylikos Vokietijos žurnalistų ir aktyvistų suėmimas.

Tačiau Turkija išlieka svarbi Europos partnerė įvairiais reikšmingais klausimais, ypač kovoje su migrantų krize.

S.Mikserio nuomone ES turėtu „elgtis labai atsargiai“ su Turkija, kuri yra ir svarbi NATO narė.

„Aptardami Turkijos kaip kandidatės narės statusą turime visapusiškai apžvelgti mūsų ateities santykius, ir nepriimti jokių skubotų sprendimų, visko nuodugniai neišnagrinėję“, – sakė S.Mikseris.


Šiame straipsnyje: ESTurkijaEstijaSvenas Mikseris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių