ESBO pavyko išspręsti lyderystės krizę

  • Teksto dydis:

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) narėms antradienį prie Vienos vykusiame neformaliame narių susitikime pavyko susitarti dėl būsimų organizacijos vadovų ir įveikti precedento neturinčią krizę šioje organizacijoje.

Šiuo metu ESBO pirmininkaujanti Austrija pranešė, kad po ilgų mėnesių nesutarimų diplomatai pagaliau susitarė dėl kandidatų, kurie turėtų užimti keturis aukščiausius postus, tarp jų ir generalinio sekretoriaus vietą.

„Mums pavyko pasiekti politinį susitarimą dėl kandidatų“, – sakė susitikimą Mauerbache organizavęs Austrijos užsienio reikalų ministras Sebastianas Kurzas (Sebastjanas Kurcas).

Ministras sakė „labai optimistiškai“ vertinantis galimybę artimiausiomis dienomis pasiekti galutinį susitarimą dėl paskyrimų, taip pat ir dėl šveicarų diplomato Thomaso Tremingerio (Tomaso Tremingerio) kandidatūros į generalinio sekretoriaus postą.

Kai kurios iš šios konfliktus, rinkimus, žiniasklaidos ir mažumų laisves prižiūrinčios organizacijos 57 narių reikalavo sau nacionalinių nuolaidų.

Buvęs ESBO generalinis sekretorius Lamberto Zannieras (Lambertas Zanjeras) savo pareigas ėjo iki birželio 30 dienos. Šį mėnesį jis perspėjo, kad ESBO kyla grėsmė tapti nebereikalinga institucija, jeigu ji „neperžiūrės savo pagrindinių principų“.

Buvęs Prancūzijos ministras Europos reikalams Harlemas Desiras ( Harlemas Deziras) turėtų tapti naujuoju ESBO atstovu žiniasklaidos laisvės klausimais.

Antradienį 29 užsienio reikalų ministrų susitikime, kuriame dalyvavo ir Rusijos atstovas Sergejus Lavrovas, kalbėta ir apie terorizmo pavojus Europoje ir konfliktą rytinėje Ukrainoje, kur ESBO atlieka stebėjimo misiją.

Prieš susitikimą S.Kurzas perspėjo, kad ESBO susiduria su „pasitikėjimo krize“ dėl prorusiškų separatistų ir Ukrainos vyriausybės pajėgų konflikto.

„Konfliktas Ukrainoje padalino mūsų kontinentą“, – pareiškė jis.

Jis taip pat pakartojo jau anksčiau šiais metais ESBO duotus įsipareigojimus padidinti stebėtojų skaičių Ukrainoje nuo 800 iki 1 tūkst. stebėtojų.

Dėl šio konflikto ir Rusijos įvykdytos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos 2014 metais Maskvos ir Vakarų santykiai yra blogiausi nuo Šaltojo karo laikų. Karas Ukrainoje jau nusinešė daugiau nei 10 tūkst. gyvybių.

Dėl Ukrainos rytuose nesiliaujančio smurto ir dažnų persekiojimų stebėtojai ten dirba labai sunkiomis sąlygomis. Šį balandį sprogusi mina pražudė ESBO dirbusį amerikiečių mediką.

JAV ir Europos Sąjunga taiko sankcijas Rusijai, kuri atkakliai neigia remianti prorusiškus separatistus.

Mauerbacho susitikime nedalyvavo JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas), ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) ir Prancūzijos, Vokietijos ir Britanijos užsienio reikalų ministrai.


Šiame straipsnyje: ESBOAustrijaSebastianas Kurzas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių