ES vėliavos 30-mečio atminimo monetai – Graikijos sukurtas dizainas

  • Teksto dydis:

Galbūt Graikijos ateitis euro zonoje abejotina, bet Europos Sąjunga, norinti išleisti atminimo monetą bloko vėliavos oficialaus patvirtinimo 30-osioms metinėms, pasirinko graikų dailininko sukurtą dizainą.

Šis sprendimas buvo priimtas be jokios juntamos ironijos: Graikijos banko dailininko Georgijaus Stamatopulo (Georgios Stamatopoulos) sukurta dviejų eurų nominalo moneta buvo pasirinkta, kai surinko 30 proc. iš 100 tūkst. balsų per Europos Komisijos surengtą internetinį konkursą.

Ant monetos bus pavaizduotos vaikišku stiliumi nupieštos žmonių figūrėlės, šokančios rateliu aplink ES vėliavą su 12 žvaigždučių žiedu.

G.Stamatopulas, kad jo dizainas „simbolizuoja 12 žvaigždučių, kurios virsta žmonių figūrėlėmis, apkabinančiomis naujos Europos gimimą“.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas euro zonos reikalams Valdis Dombrovskis sakė, kad ši moneta įamžina „esminį momentą“, kai buvo priimta oficiali ES vėliava.
„Sveikinu laimėjusį Graikijos banko dizainą ir dešimčių tūkstančių europiečių indėlį jį išrenkant“, – sakoma buvusio Latvijos premjero pranešime.

Planuojama nukaldinti apie 75 mln. tokių monetų, kurios bus naudojamos 19 euro zonos šalių, nurodė Komisija.

Tačiau baiminamasi, kad ši moneta gali gyvuoti ilgiau negu skolų prislėgtos Graikijos narystė euro zonoje.

Radikalios partijos „Syriza“ vadovaujama Graikijos vyriausybė jau keturis mėnesius įtemptai derasi su šalies skolintojais – ES ir Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) – kad Atėnams būtų pervesta paskutinė išmoka pagal tarptautinį finansinės pagalbos paketą. Jeigu tai nebus padaryta, Graikijai gresia nemokumas.

Atėnai gali bankrutuoti ir galbūt pasitraukti iš euro zonos, jeigu iki birželio 5-osios neįstengs grąžinti dalies skolos TVF. Tuo tarpu ES ketvirtadienį nepritarė Graikijos pareiškimams, kad prie susitarimo yra labai priartėta.

Nors Graikijos skolų krizė, jau ne kartą kėlusi euro zonos subyrėjimo grėsmę, vėl paaštrėjo, Briuselis toliau puoselėja viziją, kad ši valiuta gali padėti suvienyti Senąjį žemyną.
Per pastarąjį Europos Komisijos konkursą euro zonos šalių nacionalinės monetų kalyklos pasiūlė iš viso 62 dizaino pavyzdžius, o žiuri atrinko penkis, dėl kurių buvo surengtas viešas balsavimas.

Euro zonos šalys jau ketvirtą kartą išleis bendrą atminimo monetą: 2007 metais tokiu būdu buvo pagerbtos ES įkūrimą žymėjusios Romos sutarties pasirašymo 50-osios metinės, 2008-aisiais – valiutų sąjungos įkūrimo 10-osios metinės (tos monetos dizainą taip pat sukūrė G.Stamatopulas), o 2012 metais buvo paminėta pirmųjų euro banknotų ir monetų išleidimo 10 metų sukaktis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių