ES užsimojo kurti savo ginkluotąsias pajėgas

Kalbos apie Europos greitojo reagavimo pajėgas netyla jau daugelį metų. Tačiau sukurti bendros ES kariuomenės iki šiol taip ir nepavyko.

Prancūzijos vadovo Nicolas Sarkozy vėl prisiminta idėją šį kartą parėmė Didžiosios Britanijos gynybos sekretorius. Dienraščiui "Sunday Times“ Johnas Huttonas, sakė, kad pajėgų idėja yra gera. "Manau, kad dėl tokių dalykų turime būti pragmatiški. Manau, kad tai yra protinga. Prancūzija yra viena artimiausių mūsų sąjungininkių ir prancūzai tuo labai tiki. Jei mes galime paremti, tai ir turėtume“, – teigė jis. J. Huttonas "Sunday Times“ nurodė, kad ES misiją kovai su piratavimu Somalyje yra geras pavyzdys, kaip galėtų būti panaudotos šios pajėgos.

ES pirmininkaujančios Prancūzijos vadovas N.Sarkozy norėtų, kad dabartinė ES karinė veikla būtų išplėsta, o kiekviena valstybė skirtų 1,5 tūkst. žmonių greito reagavimo pajėgoms.

Idėjos anksčiau nepalaikė Vokietijos kanclerė Angela Merkel, nes taip esą susidubliuotų NATO ir ES funkcijos. Jai prieštaravo ir Didžiosios Britanijos vadovai.


Šiame straipsnyje: ESkariuomenėsteigimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių