ES tirs Rusijos ir Gruzijos konflikto priežastis

ES antradienį pradėjo tyrimą, kuriuo sieks nustatyti Rusijos ir Gruzijos karinio konflikto priežastis. Manoma, kad tyrimas truks apie aštuonis mėnesius. Jo išvados turėtų būti pateiktos kitų metų liepą.

Tikimasi, kad tyrėjams geranoriškai talkins ir Rusijos valdžia. Jos bendradarbiavimo prireiks norint patekti į Abchaziją ir Pietų Osetiją. Tyrimui vadovaus buvusi Jungtinių Tautų (JT) specialioji atstovė Gruzijai šveicarė Heidi Tagliavini, pranešė Lietuvos nacionalinis transliuotojas.

H.Tagliavini ketina suburti apie 10 ekspertų, kurie sudarys tyrimo komandą. Tarp jų bus istorikų, karinininkų, teisininkų bei žmogaus teisių ekspertų, teigiama ES ministrų patvirtintame dokumento tekste.

Pagrindinis tyrimo tikslas – Gruzijos bei Rusijos konflikto priežasčių nustatymas, konflikto aplinkybių bei raidos analizė.

Rugpjūčio pradžioje karinis Rusijos bei Gruzijos konfliktas kilo dėl separatistinių Gruzijos Pietų Osetijos bei Abchazijos regionų, kuriuos vėliau Rusija pripažino nepriklausomomis valstybėmis.

Iki šiol šalys pateikė skirtingas karinio konflikto įvykių versijas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių