ES teismo atstovas: sutuoktiniai gali būti ir tos pačios lyties partneriai

  • Teksto dydis:

Pagal Europos Sąjungos teisę terminas „sutuoktinis“ (angl. spouse) taikomas ir tos pačios lyties partneriams, todėl nė viena Bendrijos valstybė negali neišduoti leidimo gyventi vienam iš sutuoktinių, net jeigu šalis teisiškai nepripažįsta gėjų santuokų, ketvirtadienį išaiškino Europos Teisingumo Teismo konsultantas.

Šis išaiškinimas taikytinas rumunui Adrianui Comanui (Adrianui Komanui) ir jo partneriui amerikiečiui Clai Hamiltonui (Klėjui Hamiltonui), kurie susituokė Briuselyje dar 2010 metais, tačiau nuo to laiko negauna oficialaus leidimo kartu nuolat gyventi Rumunijoje.

ETT generalinis advokatas Melchioras Watheletas (Melchioras Vateletas) paskelbė savo išvadas šioje byloje. Tačiau Liuksemburge įsikūręs teismas ne visada remiasi savo teisininkų nuomonėmis.

„Terminas „sutuoktinis“ apibrėžia ir tos pačios lyties sutuoktinius, kai kalbama apie ES piliečių ir jų šeimos narių teisę apsigyventi“, – pareiškė M.Watheletas.

„Nors valstybės narės turi laisvę įteisinti tos pačios lyties asmenų santuokas arba ne, jos negali trukdyti ES piliečiui (realizuoti) savo teisę apsigyventi, atsisakydamos jo arba jos sutuoktiniui, ne ES piliečiui, suteikti teisę nuolat gyventi savo teritorijoje“, – išaiškino teisininkas.

A. Comanas ir C. Hamiltonas daug metų siekė, kad būtų pripažinti sutuoktiniais Rumunijoje, kurioje vis dar stiprios homofobinės nuotaikos.

Pagaliau Rumunijos konstitucinis teismas perdavė jų bylą ETT.

Homoseksualumas Rumunijoje buvo laikomas nusikaltimu iki 2000 metų, kai šalis jį dekriminalizavo sulaukusi griežtos kritikos iš Europos Sąjungos ir Europos Tarybos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O kada pareikšit kad ir vaikai gali (juk jų norų 'negalima varžyt')?.. o su šuniukais, ožkytėm?..

qqq

qqq portretas
Nieko prieš...tegu jie tuokiasi,kaip paaiškino ES teismo atstovas,tegu daro ką nori...bet,manau, galėtų pasirinkti ir visi gyventi vienoj šaly,kaip pvz;kad ir Australijoje,kur net naktimis sutuokia tos pačios lyties partnerius.Mūsų šalyje tai nepriimtina,juo labiau,kad jiems leista auginti ir auklėti vaikus.

Joooo

Joooo  portretas
Velniai sparčiai naikins Liėtuva(
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių