ES teismas: sūrio skonio autorių teisių negali būti

  • Teksto dydis:

Maisto produktų skonio autorių teisių negalima įregistruoti, nes tai pernelyg subjektyvu, antradienį nusprendė Europos Teisingumo Teismas (ETT), taip atmesdamas olandų sūrio gamintojos skundą prieš konkurentus.

ETT nurodė, kad maisto skonio negalima ginti autorių teisių įstatymais, nes jo „negalima identifikuoti tiksliai ir objektyviai“, ne taip, kaip nuotraukos, dainos ar rašytinio kūrinio.

Olandų kompanija „Levola“ įrodinėjo, kad konkurentė „Smilde“ pažeidė jos autoriaus teisę produktu, kurio skonis toks pats kaip jos tepamojo sūrio su žolelėmis „Heksenkaas“.

Bylą ETT perdavė Olandijos apeliacinis teismas, prašydamas nuspręsti, ar šiuo atveju gali būti taikomi Europos autorių teisių įstatymai. Liuksemburge įsikūręs ETT atmetė „Levolos“ argumentus.

Kad būtų galima taikyti autorių teisių taisykles, atitinkamas dalykas turi būti „išreikštas taip, kad jį būtų galima pakankamai tiksliai ir objektyviai identifikuoti“, nurodė Teismas.

„Teismas mano, kad maisto produkto skonio negalima tiksliai ir objektyviai identifikuoti, – sakė ETT. – Ne taip kaip, pavyzdžiui, literatūros, tapybos, kinematografijos ar muzikos darbai, kurie yra tiksli ir objektyvi raiška, maisto produkto skonis identifikuojamas tik remiantis skonio pojūčiais ir patirtimi, kurie yra subjektyvūs ir kintantys.“

Be to, Teismas pažymėjo, kad šiuo metu nėra prieinamos mokslinės technologijos „tiksliai ir objektyviai“ konkretaus maisto produkto skonio identifikacijai, siekiant atskirti jį nuo kitų panašių maisto produktų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių