ES svarsto naujus mokesčius „Google“, „Amazon“ ir „Facebook“

  • Teksto dydis:

Skaitmeninės ekonomikos srityje veikiančios įmonės Europos Sąjungoje moka dvigubai mažesnius mokesčius, nei realios ekonomikos sektoriaus įmonės, nustatė ES priežiūros institucijos.

Dėl to Europos Komisija ketina įvesti naujus mokesčius aukštųjų technologijų kompanijoms, įskaitant "Google", "Amazon" ir "Facebook".

EK viceministras Valdis Dombrovskis ketvirtadienį žurnalistams pristatė naują iniciatyvą, kurios tikslas yra "garantuoti skaitmeninės ekonomikos apmokestinimą".

EK duomenimis, šiuo metu Europos Sąjungoje veikiančių transnacionalinių skaitmeninių technologijų kompanijų mokamas vidutinis pelno mokesčio tarifas sudaro 10,1 proc. Kai tuo tarpu tradicinis verslas moka 23,2 proc.

Tačiau faktiškai aukštųjų technologijų milžinės mokestinę sumą sumažina beveik iki nulio. Pavyzdžiui, "Apple" 2014 metais Airijoje sumokėjo tik 0,005 proc. metinio pelno mokesčio. Tuo tarpu bazinis pelno mokesčio tarifas šalyje yra 12,5 proc. Taip pat reali "Amazon" mokesčių suma Didžiojoje Britanijoje yra 11 kartų mažesnė.

Prancūzijos vyriausybė siūlė skaitmeninę ekonomiką apmokestinti pagal apyvartą, o ne pelną, rašo "The Guardian". Šią iniciatyvą palaikė dar 10 ES šalių, įskaitant Vokietiją, Italiją ir Ispaniją. Tačiau Europos Komisija neskubo atsisakyti pelno mokesčio.

"Plačiai sutariama, kad augantis ekonomikos perėjimas prie skaitmeninių technologijų suteikia milžiniškų ekonominių galimybių. Tuo pat metu privalo vystytis ir mūsų mokesčių sistemos, kad ne tik atsižvelgtų į naujus įmonių modelius, bet ir išliktų sąžiningos, efektyvios ir atlaikančios iššūkius", - per Briuselyje surengtą spaudos konferenciją sakė V. Dombrovskis.

Jo teigimu, šis klausimas susijęs su mokestinių pajamų pastovumu tuo metu, kai "tradiciniai mokesčių šaltiniai patiria stiprų spaudimą".

"Naujosios EK iniciatyvos tikslas yra užtikrinti, kad skaitmeninės ekonomikos apmokestinimas būtų sąžiningas ir palankus ekonomikos augimui", - pridūrė Komisijos vicepirmininkas.

"Kalbame apie sąžiningumą: skaitmeninės kompanijos naudojasi Europos tinklais ir infrastruktūra, dažnai turinį ir duomenis jiems kūrė europiečiai. Kai ir visi mokesčių mokėtojai, jie privalo mokėti sąžiningą mokesčių dalį", - ketvirtadienį sakė EK ekonomikos ir finansų komisaras Pierreas Moscovici (Pjeras Moskovisis).

Komisijos teigimu, naujos mokestinės taisyklės gali būti įvestos ateinančių metų pavasarį.


Šiame straipsnyje: googleAmazonFacebook

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių