Europos Sąjunga sankcijas Rusijai pratęsė iki rugsėjo

  • Teksto dydis:

 Europos Sąjunga (ES) pratęsė sankcijas Rusijai iki rugsėjo, taip pat bus plečiamas į Europos erdvę neįleidžiamų asmenų „juodasis sąrašas“.

ES užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį susitarė šešiems mėnesiams pratęsti galiojančias sankcijas Rusijai, išplėsti asmenų, kuriems taikomos varžomosios priemonės sąrašą, taip pradėti diskusijas dėl galimų naujų priemonių, akivaizdžiai pablogėjus padėčiai rytų Ukrainą krečiančiame konflikte, pranešė ES išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Ministrų susitikimas Briuselyje buvo surengtas Rytų Ukrainoje vykstant didžiausiems susirėmimams per pastaruosius penkis mėnesius, kai prorusiški separatistai mėgina apsupti vyriausybės pajėgų ginamą pafrontės miestą.

Tuo tarpu Didžioji Britanija pranešė, kad jai teko pakelti į orą savo naikintuvus, kai prie jos oro erdvės priartėjo Rusijos didelio nuotolio bombonešiai, sutrikdydami civilinės aviacijos reisus. Dėl to incidento Londonas iškvietė Rusijos ambasadorių pasiaiškinti.

Kelių ES šalių lyderiai sakė, kad į naują puolimą rytų Ukrainoje, taip pat ir praėjusį savaitgalį Kijevo vyriausybės kontroliuojamo Mariupolio uostamiesčio bombardavimą, nusinešusį mažiausiai 31 civilio gyvybę, reikia atsakyti tiek išplečiant esamas sankcijas, tiek imantis naujų griežtesnių priemonių, kurios padidintų spaudimą Maskvai. NATO teigia, kad suintensyvėję separatistų kariniai veiksmai yra susiję su jiems Rusijos teikiama pagalba, nors Maskva tai kategoriškai neigia.

Šią savaitę išrinktas Graikijos naujasis premjeras Aleksis Cipras (Alexis Tsipras) skundėsi, kad Aljansas priima sprendimus nepasitaręs su jo vyriausybe... Tuo tarpu jo vadovaujamo kabineto ministrai apie tai išsakė prieštaraujančių nuomonių; kai kurie jų nurodė, kad Atėnai gali priešintis naujų sankcijų skelbimui.

Dar anksčiau vienas ES diplomatas sakė, kad suderintas susitarimas pratęsti turto įšaldymą ir kelionių draudimą asmenims ir firmoms, kuriems lig šiol taikytos sankcijos, bet vis dar tebediskutuojama dėl naujų pavardžių įrašymo į tuos sąrašus bei naujų sankcijų parengimo.

O atvykęs į posėdį naujasis Graikijos užsienio reikalų ministras Nikas Kocijas (Nikos Kotzias) viešai nieko neatskleidė. „Aš turiu eiti į derybas... geros dienos“, – atsakė jis reporteriams, paklaustas kokių ketinimų turi Graikija.

Vokietija neslėpė savo susierzinimo. „Ne paslaptis, kad naujoji Graikijos vyriausybės pozicija nedaro šios dienos debatus lengvesnius“, – sakė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris).

Beje, kiek vėliau jis apie 20 minučių kalbėjosi su N.Kocijumi ir šiek tiek nusiramino bei nurodė, kad Berlynas jau yra „mažiau susirūpinęs negu anksčiau“.

„Pagrindiniai sprendimai - kad tęstume spaudimą Rusijai, sutarėme pratęsti tą paketą sankcijų, kuris baigtų galioti kovo mėnesį, nes po metų, žinome, turi būti peržiūra, tai tas sprendimas jau šią dieną priimtas. Taip pat priėmėme sprendimą jau šiandieną, kad bus papildytas sąrašas asmenų, kuriems ribojamas įvažiavimas į Šengeno zoną, pats konkretus sąrašas gims per savaitę ir bus priimtas sprendimas, bet jau šiandien mes sutarėme, kad jis bus platesnis ir įtrauks daugiau asmenų“, - telefonu iš Briuselio sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Pasak L.Linkevičiaus, taip pat bus ruošiamos dar platesnės sankcijos Rusijai, kurios būtų patvirtinos blogėjant situacijai Ukrainoje. “Taip pat priėmėm domėn, kad toliau vyks darbas, ir Europos Komisijoje, ir išorės veiksmų tarnyboje bus rengiamos visos reikalingos priemonės, tame tarpe ir sektorinės sankcijos galimiems sprendimams, ir jei situacija, kaip, deja, matome, tokia pačia kryptimi vystysis, tie sprendimai taip pat bus daromi, bet šiandien jų dar nėra“, - sakė L.Linkevičius.

ES užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį Briuselyje susirinko į neeilinį posėdį, reaguojant į blogėjančią situaciją Rytų Ukrainoje po Donecko oro uosto sunaikinimo ir Mariupolio miesto apšaudymo, pareikalavusio 30 civilių aukų.

Susitikimo išvakarėse naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad ministrai turėtų paskelbti, jog pratęsiamos pernai kovą paskelbtos sankcijos, išplečiamas „juodasis sąrašas“ asmenų, kuriems draudžiama atvykti į ES ir kurių turtas įšaldomas. Ministrai taip pat turėtų įpareigoti ES institucijas parengti naujas sankcijas, bet dėl jų ketinama nuspręsti vasario mėnesį.

ES Maskvai sankcijas įvedė po to, kai Rusija pernai kovo mėnesį aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį, ir reikšmingai jas sugriežtino, kai liepos mėnesį Rytų Ukrainoje buvo numuštas „Malaysia Airlines“ reisu MH17 skridęs keleivinis lėktuvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

būtina

būtina portretas
ruskiams užkirsti priegas prie SWIFT. Ir karas akimirksniu baigtųsi. Ko laukia ES ir JAV? Kol respublikonai ateis valdžion? gali būti jau per vėlu, nes tos rusiškos blakės vis labiau įžūlėja.

kudakuojantiems kremliaus ruporams

kudakuojantiems kremliaus ruporams portretas
ką jūs visi išmanote? Ogi nieko, beraščiai ir bepročiai, todėl ne tokiems avigalviams spręsti apie ES, įskaitant Lietuvos, ekonomiką. Mes gyvenome ir niekada nebadavome, o ruskiai ruskyne jau dabar badauja, manau, kad juos šelps daunai ruskiai iš Lietuvos. Betgi ES sankcijų ruskiams gali būti per mažai, pritariu sankcijų išplėtimui, ir greičiau. O dabar staukit, paskaitysiu, pasijuoksiu.

tam tam JO

tam tam JO portretas
ES labai gerai gyvena,ypatingai Graikijoi,Bulgarijoi,Rumunijoi,Vengrijoi,Lietuva nuo galo septinta,ponas ubage.Rusija neprapuls o ES be Rusijos subires,Taip rimti politikai sako,ne lietuvos karve
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių