ES šaltinis: jokio „Brexit“ susitarimo „Šarm eš Šeicho dykumoje“ nebus

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) turės progą pasikalbėti su kitais Europos Sąjungos lyderiais per jų susitikimą su Arabų Lygos atstovais, tačiau ten ji neturėtų tikėtis kokio nors proveržio dėl „Brexit“, penktadienį pareiškė vienas šaltinis ES.

Arabų šalių ir Europos lyderių dviejų dienų susitikimas sekmadienį prasidės Egipto Šarm aš Šeicho kurorte. Tačiau Britanija šiuo metu siekia atnaujinti „Brexit“ derybas, likus vos kelioms savaitėms iki jos numatyti išstojimo iš Bendrijos kovo 29 dieną.

„Šarm eš Šeicho dykumoje jokio susitarimo nebus, tai – ES ir Arabų Lygos šalių viršūnių susitikimas“, – sakė šaltinis žurnalistams Briuselyje.

Pasak jo, savo dalyvavimą Raudonosios jūros kurorte vyksiančiame susitikime patvirtino tik 24 iš 28 ES lyderių, o siekiant kokio nors susitarimo dėl „Brexit“ yra būtinas jų visų dalyvavimas.

Tačiau pakeitimų „Brexit“ sutartyje reikalaujanti Th. May Egipte turėtų akis į akį susitikti su kai kuriais savo kolegomis ir išdėstyti jiems savo argumentus susitikimo užkulisiuose.

Tai galėtų atverti kelią vėlesniam proveržiui, galbūt per kitą planuojamą ES viršūnių susitikimą kovo 21 ir 22 dienomis, likus vos savaitei iki Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš ES.

Penktadienį ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) Prancūzijos radijui „Europe 1“ sakė, jog atėjo laikas, kai Th. May privalo priimti sprendimą ir pateikti „Brexit“ planą savo parlamentui.

Jis neatmetė galimybės suteikti Britanijai daugiau laiko – po kovo 29-osios – derėtis dėl „Brexit“ sąlygų, bet sakė, kad dabar britai turi „prisiimti savo atsakomybę ir priimti demokratiškai atliktų savo sprendimų pasekmes“.

Vis tik Briuselis atrodo sutinkantis svarstyti ambicingesnę politinę deklaraciją, kurioje numatomos gairės deryboms dėl ES ir JK prekybos ryšių po „Brexit“.

Britanijos vyriausybė ketvirtadienį sakė, kad per „Brexit“ derybas dabar daugiausia dėmesio skiriama naujoms garantijoms siekiant įtikinti euroskeptiškus britų parlamentarus palaikyti esamą planą, o ne reikalavimui iš naujo derėtis dėl „skyrybų“ susitarimo, jau sudaryto su Europos Sąjunga.

Bloko lyderiai tvirtina, kad dėl išstojimo susitarimo, kurį jie su Britanija sudarė pernai lapkritį, negalima derėtis iš naujo, norint įtikti jį atmetusiems britų parlamentarams.

Tuo metu Th. May laikosi oficialios pozicijos, kad „lengviausias“ būdas susitarti dėl susitarimo, kurį patvirtintų britų parlamentas, būtų susitarti dėl pakeitimų sutartyje.

Tačiau ES pareigūnai pabrėžė, jos ketvirtadienio pareiškime britai „pripažino“ Briuselio žodžius, jog tai nebus įmanoma.

„Oficialiai ji neatsisakė savo reikalavimo, bet praktiškai ji suvokė, kad jog savo energiją turėtų nukreipti į kitą tekstą“, – sakė vienas Europos pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pats

pats portretas
laikas sita masonu ilganose atstatydinti kol neprivyre daugiau koses
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių