ES reiškia susirūpinimą dėl blogėjančios padėties Rytų Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Už Europos Sąjungos diplomatinius santykius atsakinga Europos išorės veiksmų tarnyba (EIVT) išsakė susirūpinimą dėl pastaruoju metu pablogėjusios situacijos Donbase (Rytų Ukrainoje).

„Humanitarinė ir saugumo padėtis Rytų Ukrainoje staiga pablogėjo – čia fiksuojama daugiausiai paliaubų pažeidimų nuo 2017 metų vasario, dėl kurių žūva žmonės ir naikinama nuosavybė“, – rašoma trečiadienį vakare EIVT atstovo išplatintame pareiškime.

„Ginkluotųjų pajėgų buvimas šalia gyvenamųjų rajonų ir šaudymas iš ypatingos svarbos infrastruktūros objektų ar jų kryptimi rodo visišką nepagarbą žmonių gyvybėms. Gyvybiškai svarbu, kad būtų rodoma daugiau santūrumo ir dedamos tolesnės pastangos vandens tiekimui ir energetikos infrastruktūrai apsaugoti“, – pažymima jame.

EIVT atstovas pažymėjo, jog turi būti laikomasi ugnies nutraukimo sąlygų, karinės pajėgos turi atsitraukti ir atitraukti savo sunkiąją ginkluotę į patikrinamas saugojimo vietas.

„Mes taip pat kartojame, jog Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos specialiajai stebėjimo misijai ir jos technikai turi būti užtikrintas visapusiškas, saugus ir nevaržomas pateikimas į visą teritoriją, kaip numatyta jos mandate“, – rašoma pareiškime.

Pasak EIVT atstovo, labai svarbu, kad visos konflikto šalys vykdytų vadinamuosius Minsko susitarimus.

„Tikimės, kad ypač Rusija šiuo klausimu nedelsdama panaudos visą savo įtaką separatistams. Šiandien trišalės kontaktinės grupės pasiektas susitarimas dėl atnaujintų įsipareigojimų laikytis paliaubų švenčių laikotarpiu yra būtinas žingsnis, tačiau dabar labai svarbu, kad būtų elgiamasi santūriai“, – rašoma pareiškime.

EIVT atstovas pažymėjo, kad Rusijos sprendimas atšaukti savo kontingentą iš Jungtinio kontrolės ir koordinavimo centro (JCCC) taip pat neigiamai paveikė pastangas užtikrinti paliaubų laikymąsi ir stabilizuoti padėtį palei vadinamąją kontakto liniją.

„Tikimės, kad abi pusės imsis visų reikalingų priemonių ir JCCC galės toliau atlikti savo svarbų vaidmenį vietoje sprendžiant rimtus saugumo klausimus“, – rašoma EIVT pareiškime.

ES pabrėžė, kad toliau palaiko diplomatines pastangas pasiekti, kad būtų iki galo įgyvendinti Minsko susitarimai ir tai taptų pagrindu tvariam konflikto Rytų Ukrainoje politiniam sprendiniui, grindžiamam pagarba Ukrainos nepriklausomybei, suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.


Šiame straipsnyje: UkrainaRytų UkrainaDonbasasES

NAUJAUSI KOMENTARAI

taigi

taigi portretas
Kokius konkrečiai "civilių rajonus" apšaudo laisvės kovotojai iš Donecko? Kažkaip civiliai žūsta ne Kijeve, o Doneckę ir žūsta nuo Kijevo režimo bombų.

Anonimas

Anonimas portretas
nu pila kremliaus bandytai ir i civiliu rajonus..Nieko nostabaus tokia kremliaus fasistu taktika.

Anonimas

Anonimas portretas
Bakso vergas išlindo iš mėšlo krūvos.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių