ES ragina Britaniją įvardyti, ko ji tikisi po „Brexit“

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija turi dar prieš derybas pasakyti, kokių santykių su Europos Sąjunga ji norėtų po „Brexit“, pareiškė Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas).

Jis taip pat atmetė britų finansų ministro Philipo Hammondo (Filipo Hamondo) pareiškimą, esą ES siekia tokio susitarimo, kuris nubaustų Didžiąją Britaniją už jos atsiskyrimą, nes bijo, kad Jungtinės Karalystės pavyzdžiu nepasektų kitos valstybės.

„Pasakykite mums, ko jūs norite. Tai būtų naudinga“, – sakė F.Timmermansas, Europos Komisijos vadovas Jeano-Claude'o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) dešinioji ranka, grupelei Briuselyje akredituotų žiniasklaidos atstovų.

„Mes nepaliekame Jungtinės Karalystės, tai Jungtinė Karalystė palieka Europos Sąjungą. Taigi, pasakykite, ko jūs norite“, – pridūrė F. Timmermansas.

„Mums reikia tiksliai žinoti Jungtinės Karalystės norus, ir tada mes derėsime“, – pareiškė jis.

Praėjus pusantrų metų po Didžiosios Britanijos referendumo, kuriuo pritarta iniciatyvai pasitraukti iš ES, britų ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) kol kas dar neapibrėžė, kokių santykių norėtų su Bendrija po „Brexit“.

Diskusijos apie būsimus santykius – taip pat ir labiausiai rūpintį galimą prekybos sutarties klausimą ir kiek tvirti išliks Londono ryšiai su ES bendrąja rinka, muitų sąjunga – turėtų prasidėti ne anksčiau nei balandį.

Didžioji Britanija ir ES gruodį iš esmės susitarė dėl vadinamųjų skyrybų ir kitą mėnesį turėtų pradėti derybas dėl trumpo pereinamojo laikotarpio po oficialaus Britanijos išstojimo iš ES 2019 metų kovą.

Ph. Hammondas vokiečių laikraščiui „Welt Am Sonntag“ sakė, kad Britanijos ekonomika turi išsaugoti „europietišką požiūrį“ net ir po „Brexit“. Ministras tuo leido suprasti, kad sieks minimalizuoti ekonominius skirtumus.

Tačiau Ph. Hammondas taip pat perspėjo ES atsikratyti „paranojos“, kad būdama per daug švelni Londonui ji paskatins likusias 27 šalis trauktis iš Bendrijos.

Pasak F.Timmermanso, Nyderlanduose ir Prancūzijoje vykę rinkimai, kuriuose euroskeptiški kandidatai patyrė pralaimėjimą, rodo, jog „Brexit“ balsavimo pasekmės iš tiesų atgrasino kitus nesekti britų pavyzdžiu.

„Taigi, ES lyderiai neturėtų bijoti, kad tai gali sukelti tam tikrus raibulius arba kiti susigundys padaryti tą patį. Sakyčiau, kaip tik priešingai“, – pridūrė jis.


Šiame straipsnyje: ESDidžioji BritanijaBrexit

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių