ES prezidentas ragina priimti bent 100 tūkst. pabėgėlių

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį paragino Europos Sąjungos šalis priimti bent 100 tūkst. pabėgėlių ir taip sumažinti pietinėms Bendrijos narėms tenkančią gilėjančios migrantų krizės naštą.

„Priimti daugiau pabėgėlių – svarbus tikro solidarumo ženklas. Sąžiningas bent 100 tūkst. migrantų paskirstymas tarp ES valstybių faktiškai yra tai, ko mums šiandien reikia“, – D.Tuskas sakė per bendrą spaudos konferenciją su Vengrijos premjeru Viktoru Orbanu.

ES lyderiai per birželį vykusį viršūnių susitikimą atmetė privalomąsias pabėgėlių perskirstymo kvotas, tik susitarė savanoriškai priimti 32 tūkst. žmonių iš Sirijos ir Eritrėjos, nors Europos Komisija gegužę ragino perskirstyti 40 tūkst. atvykėlių.

V.Orbanas ketvirtadienį dar kartą atmetė privalomas kvotas ir tvirtino, kad Vengrija tik vykdo ES reikalavimus, tvarkydamasi su migrantais, siekiančiais patekti į šalį ir keliauti toliau į kitas Bendrijos valstybes, daugiausiai Vokietiją.

„Žmonės visoje Europoje kupini baimės“, – sakė jis ir perspėjo, kad 28 šalių blokas turi laikytis dabar galiojančių sienų kontrolės bei prieglobsčio suteikimo taisyklių, kad įkvėptų jiems pasitikėjimo.

„Iki šiol niekas nesugebėjo pateikt gero patarimo“, kokios galėtų būti alternatyvos, pabrėžė V.Orbanas, pridūręs, kad galbūt D.Tuskas galėtų ką nors pasakyti ta tema.

Vengrija įrengė spygliuotų vielų tvorą su Serbija, kuri nėra ES narė, siekdama veiksmingiau kontroliuoti migrantų antplūdį, nors tokį žingsnį aštriai kritikavo kai kurie V.Orbano partneriai Bendrijoje.

D.Tuskas pažymėjo, kad „ne visi yra Vengrijos veiksmų gerbėjai, bet viena aišku: Vengrija ėmėsi veiksmų ES sienoms apsaugoti“.

Tačiau jis taip pat perspėjo: „Būtų neatleistina, jeigu Europa pasidalytų į pritariančius sulaikymui, kurį simbolizuoja Vengrijos užtvara, ir visiško atvirumo šalininkus.“

Vengrijos lyderis: tai Vokietijos, o ne Europos problema

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ketvirtadienį pareiškė, kad migrantų krizė yra Vokietijos, o ne visos Europos problema, teisindamas savo vyriausybės veiksmus, mėginant sustabdyti pabėgėlių antplūdį.

„Ši problema nėra Europos problema – ši problema yra Vokietijos problema“, – V.Orbanas sakė per spaudos konferenciją Briuselyje.

Jis pridūrė, kad visi migrantai plūsta į Vokietiją per jo ir kitas šalis.

„Niekas nenori pasilikti Vengrijoje arba Slovakijoje, Lenkijoje, Estijoje. Visi nori vykti į Vokietiją. Mūsų darbas – tik juos suregistruoti“, – aiškino V.Obanas.

Premjeras šiuos komentarus išsakė tuo metu, kai šimtai pabėgėlių ir migrantų šturmavo traukinį Budapešte, vėl atidarius pagrindinę tarptautinę geležinkelio stotį, kuri tapo traukos centru žmonėms, mėginantiems patekti į Vakarų Europą per Vengriją.

„Turime aiškiai nustatytas taisykles Europos lygmeniu. Vokietijos kanclerė (Angela Merkel) ... vakar sakė, kad niekas neturėtų išvykti iš Vengrijos neužregistruotas, – pridūrė jis. – Jeigu Vokietijos kanclerė reikalauja, kad mes juos registruotume, mes tai darysime.“

V.Orbanas nuolat laikėsi griežtosios linijos, kalbėdamas apie Europą krečiančią migrantų krizę, atsisakydamas priimti ES pasiūlytą prieglobsčio ieškančių asmenų privalomų kvotų planą, taip pat pastatęs spygliuotų vielų tvorą prie sienos su Serbija, kad sustabdytų atvykėlių antplūdį.

Vis dėlto ta užtvara buvo mažai veiksminga, o Vengrija išlieka viena iš svarbiausių šalių atvykstantiems į Europos Sąjunga dešimtims tūkstančių migrantų: vien rugpjūtį į šią valstybę atkeliavo apie 50 tūkst. žmonių.

Italijos premjeras: Europa negali vien reikšti emocijas

Italijos premjeras Matteo Renzi (Matėjas Rencis) ketvirtadienį pareiškė, kad Europa negali apsiriboti vien tik emocinga reakcija į žūstančių prieglobsčio ieškotojų nuotraukas, bet ir privalo imtis veiksmų.

„Europa negali tiesiog tapti emocionali“, – M.Renzi sakė per spaudos konferenciją su Maltos premjeru Josephu Muscatu (Džozefu Muskatu), kai paviešinta nuotrauka, kurioje matomas nuskendęs mažametis, išmestas bangų į paplūdimį Turkijoje, sukrėtė Senojo žemyno šalis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Lietuvauciai bega is Lietuvos vietoj pabegeliu galetuma septi grystancius lietuvaicius

man keista

man keista portretas
Kai pabėgėliai yra jauni vyrai, kurie turi kovoti už savo šalį ir įsitikinimus. Jei pabėgėlių dauguma būtų moterys su vaikais, neįgalieji ir pnš, suprasčiau. Vokietija su savo socialine sistema tikrai skatina ne integraciją, o norą būti išlaikomais visos ES pinigais.

h20

h20 portretas
Idomu ka jie ten Briuselyje valgo... ir kuom uzsigeria... ir dar ka uosto... tikras durniu laivas... negru ir babaju prisileisti...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių