ES pratęs Šengeno zonos pasienio kontrolę

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga antradienį nusprendė pratęsti vidaus sienų kontrolę Šengeno zonoje dar trims mėnesiams ir nepaisyti savo pažado iki metų pabaigos baigti visas nepaprastąsias priemones, pritaikytas dėl didžiulio migrantų antplūdžio praėjusiais metais.

Europos Komisija, ES aukščiausioji vykdomosios valdžios institucija, rekomendavo pratęsti sienų kontrolę Austrijos, Vokietijos, Danijos, Švedijos ir Bendrijai nepriklausančios Norvegijos pasieniuose trims mėnesiams nuo lapkričio.

ES yra sakiusi, kad iki šių metų pabaigos Šengeno zonoje norima atkurti normalią veiklą be pasienio kontrolės. Šengeno zonai priklauso 22 Bendrijos narės, taip pat Norvegija, Islandija, Šveicarija ir Lichtenšteinas.

„Labai stengiamės susigrąžinti normalų Šengeno zonos funkcionavimą kiek įmanoma greičiau ir jau padarėme nemenką pažangą“, – pranešime sakė Europos Komisijos pirmininko pirmasis pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas).

„Vis dėlto mes dar nebaigėme“, – sakė jis Europos Parlamento sesijos kuluaruose Strasbūre.

EK nurodė, kad „didelis skaičius“ neteisėtų migrantų tebėra Graikijoje ir kitose šalyse narėse, todėl sienų kontrolė vis dar reikalinga, kad būtų užkirstas kelias antriniam atvykėlių judėjimui po Bendrijos šalis, kuris vėl sukeltų chaosą.

Ji pažymėjo, kad kovą pasirašius ES ir Turkijos susitarimą smarkiai sumažėjo per Egėjo jūrą į Graikiją atplaukiančių žmonių iš karo krečiamos Sirijos ir kitų šalių.

Europos Komisija pridūrė, kad rekomenduojamas pasienio patikros pratęsimas penkiose Šengeno valstybėse suteiktų daugiau galimybių reguliuoti didžiulį prieglobsčio prašytojų antplūdį.

Šalys narės Europos Taryboje dar turės pritarti šiam pratęsimui, tačiau nėra jokių ženklų, kad jos to nepadarytų.

ES vidaus reikalų komisaras Dimitris Avramopulas (Dimitris Avramopoulos) sakė, kad Bendrija palaipsniui atkuria savo išorinių sienų kontrolę, ypač daug tikimasi iš sausį planuojamos pradėti vykdyti sustiprintos Europos pasienio ir pakrantės apsaugos pajėgų operacijos.

„Manome, kad po šių trijų mėnesių (kontrolės) laikotarpis pasibaigs ir mes įprastai grįšime prie visaverčio Šengeno funkcionavimo“, – sakė jis per spaudos konferenciją.

Praėjusiais metais į Bendriją atvyko daugiau kaip milijonas prieglobsčio prašytojų. Šis antplūdis buvo didžiausia tokio pobūdžio krizė nuo Antrojo pasaulinio karo, paskatinusi nuogąstavimus, kad grius Šengeno sistema – vienas iš labiausiai branginamų Europos vienybės ramsčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne koks

ne koks portretas
tai gal maziau juodasikniu papuls pas mus o tai dvidesimt penkeriu juodis aiskina kad jam tik sesiolika ir net nemirksi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių