ES planuoja didinti „švarios energijos“ naudojimą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) trečiadienį pristatė „švarios energijos“ planus, kuriais siekiama skatinti atsinaujinančių energijos šaltinių naudojimą, sumažinti atliekų kiekį ir subsidijas deginant anglis gaminamai energijai, kad būtų įvykdyti įsipareigojimai pagal Paryžiaus susitarimą dėl klimato.

Europos Komisija (EK) taip pat planuoja iki 2030 metų iki 30 proc. padidinti privalomus energijos vartojimo efektyvumo tikslus.

Tačiau aplinkosaugininkų organizacijos kritikavo ES už tai, kad ji nenutraukia subsidijų anglimis kūrenamoms elektrinėms, ir sakė, kad naujieji planai yra nepakankami.

„Mes padėsime Europai paversti Paryžiaus susitarimą konkrečiais veiksmais“, – sakė klimato klausimų eurokomisaras Miguelis Canete (Migelis Kanjetė).

Pagal Paryžiaus susitarimą, kuris buvo pasiektas beveik prieš metus, ES planuoja išmetamą šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį iki 2030 metų sumažinti 40-čia proc., palyginti su 1990 metų lygiu, ir pasiekti, kad energija iš atsinaujinančių šaltinių sudarytų 27 proc. visos suvartojamos energijos.

ES siekia, kad 2030 metais pusė bloko elektros būtų pagaminama iš tokių atsinaujinančių šaltinių kaip vėjas ir saulė. Be to, ji tikisi, kad 2050 metais visa jos elektra bus gaminama neišskiriant anglies dioksido.

Paskelbtame priemonių pakete numatoma siekti, kad energija iš atsinaujinančių šaltinių taptų vis labiau grindžiama rinka. Tam bus nustatyta reguliavimo sistema, kuri turėtų išsklaidyti investuotojų abejones, ir bus sukurtos vienodos sąlygos įvairioms technologijoms.

„Naujosios rinkos taisyklės suintensyvina kainų signalus ir skatina didesnį rinkos lankstumą“, – sakė M.Canete.

„Mūsų pasiūlymai paskatins prekybą tarp šalių, sukurs vienodas sąlygas atsinaujinantiems šaltiniams, pašalins kliūtis naujiems veikėjams rinkoje ir užtikrins tikrumą investuotojams“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
"Nemokamas sūris tik pelėkautuose", Gamtoje nieko nebūna nemokamai, o ta Vėjo energetika - PRAŽŪTIS Žemei, mes jau pjaunam to vaisius.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių