ES perspėjo Rusiją nenaudoti gamtinių dujų kaip ginklo Ukrainos krizėje

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos energetikos komisaras Guentheris Oettingeris (Giunteris Ėtingeris) antradienį perspėjo Rusiją, kad ši nenaudotų dujų tiekimo ginklo savo konflikte su Ukraina dėl šios šalies rytinės separatistinės dalies likimo.

G.Oettingeris sakė turintis vilties penktadienį Berlyne numatytame trišaliame susitikime rasti „laikiną sprendimą“ su Rusija dėl jos dujų tiekimo Ukrainai nutraukimo.

Rusija nutraukė dujų pardavimą birželį, Ukrainai atsisakius už jas mokėti didesnę kainą, kurią Maskva nustatė po vasario, kai buvo nušalintas Kremlių palaikęs Ukrainos prezidentas.

Rusija ir toliau per Ukrainą tiekia didelį kiekį dujų savo Europos klientams. ES šalys būgštauja, kad Kijevas gali būti priverstas prisijungti prie to srauto, prasidėjus žiemos šildymo sezonui.

„Dujų sektorius ir energetikos sektorius apskritai neturėtų būti politinis įrankis“, – sakė G.Oettingeris Europos energetikos saugumo forume Kijeve.

„Jis neturėtų būti ginklas šiais sunkiais laikais, Ukrainos ir Rusijos bei Europos ir Rusijos krizėje“, – pridūrė jis.

Europa iš energetikos milžinės Rusijos perka maždaug trečdalį jai reikalingų dujų, kurios yra tiekiamos sovietinių laikų dujotiekiais ir naujuoju „Nord Stream“, kuris eina po Baltijos jūra tiesiai į Vokietiją.

Per Ukrainą Europa šiuo metu gauna pusę jai reikiamų dujų iš Rusijos.

Tačiau yra šalių, tokių kaip Italija, kurios visas dujas iš Rusijos gauna per Ukrainą.

Rusija šiuo metu vykdo dujotiekio „South Stream“ projektą, kuris leis tiekti dujas pietinėms Europos valstybėms, aplenkiant Ukrainą.

G.Oettingeris sakė turintis vilties rasti laikiną sprendimą Rusijos ginče su Ukraina dėl dujų, kai šalys susitiks Vokietijoje.

„Mes norime išvengti blogiausio scenarijaus“, pareiškė G.Oettingeris.


Šiame straipsnyje: Guentheris Oettingerisrusiškos dujosdujų karaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

ydas

ydas portretas
O ka? Mes sankcijas Rusijai galim uzdieti,o Rusija mums turi buti motina Tereze?

gggg

gggg portretas
Tai ES is viso nerupi Ukraina, jiems rupi tik ju paciu subine.:) Bet esme tame,kad dujos i ES eina per ta pati vamzdi, kuriuo eina ir Ukrainai. Vamzdis juk nutiestas per Ukraina! O Rusija dabar uzsuko vamzdi, nes vagys benderovcai uz dujas nemoka, o vis vagia is to vamzdzio. Kol Ukraina skolu Rusijai nesumokes, tol vamzdis bus uzsuktas. O jus eoropieciai nors apsišikit, tai jusu problemos.

cha

cha  portretas
Rusai su savo dujomis darys tai, ka tik nores! Niekas ju neprivers duoti dujas tiems,kurie jiems skolingi 10 milijardu uz duju tiekima. Juk Ukraina tik pampo ant rusu sprandao ir uz niekas nemokejo. Tie laikai baigesi! Na o ES pati gales vel ant keliu pries Rusija kristi ir maldauti tu duju, jei rusai tas dujas uzsuks visiems, cha cha cha.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių