ES patvirtino svarstysianti trilijono eurų biudžetą

Neeiliniame Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime lapkričio 22-23 dienomis bus siekiama išspręsti nesutarimus dėl planuojamo 1 trln. eurų (3,45 trln. litų) Bendrijos biudžeto, pranešė ES prezidento Hermano Van Rompuy atstovas.

„Prezidentas Van Rompuy sušaukė viršūnių susitikimą 22-23 dieną Daugiametės finansų programos“, - atstovas Dirkas De Backeris sakė naujienų agentūrai AFP.

Europos Sąjunga planuoja išleisti trilijoną eurų per septynerių metų biudžeto laikotarpį 2014-2020 metais, tačiau šiuo metu vyksta karšti debatai dėl išlaidų planų ir finansavimo mechanizmų.

Bloko lyderiai jau anksčiau nutarė susitikti ES būstinėje Briuselyje spalio 18-19 dienomis, kur tikriausiai bus daugiausiai dėmesio skirta Graikijos ir Ispanijos finansinio gelbėjimo planams. Kitas viršūnių susitikimas vyks gruodžio 13-14 dienomis - jame taip pat ketinama ieškoti ilgalaikių skolų krizės sprendimų.

Numatoma, kad per diskusijas dėl biudžeto derybininkai susigrums dėl išmokų žemės ūkiui ir pagalbos neturtingesniems Bendrijos regionams (kiekviena iš šių programų sudaro po 40 proc. ES biudžeto), taip pat spręs, kokiu būdu ES galėtų surinkti daugiau lėšų per mokesčius, ypač už finansines operacijas.

Argumentai prieš nuolat didėjančias išlaidas (metinis Bendrijos biudžetas šiuo metu artėja prie 140 mlrd. eurų) paaštrėjo po pirmojo finansų bei skolų krizės bangos 2008 metais.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas ne vieną kartą ragino mažinti, o vėliau - įšaldyti ES išlaidas realiomis sąlygomis, o per artėjančias derybas jis gali būti vienas iš pagrindinių oratorių.

Parama žemės ūkiui laikoma šventa ir neliečiama Prancūzijoje, o naujosios ES narės, tokios kaip Lenkija, nelinkusios derėtis dėl finansavimo mažinimo sanglaudos procese, siekiant pagerinti menkiau išsivysčiusių regionų infrastruktūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių