D. Tuskas atmetė Th. May reikalavimus dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį atskleidė savo planus dėl „Brexit“ derybų ir atmetė Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May (Terezos Mei) reikalavimus, kad vienu metu būtų tariamasi ir dėl Jungtinės Karalystės pasitraukimo iš Europos Sąjungos, ir būsimos partnerystės.

Naujienų agentūros AFP gautame derybų gairių juodraštyje raginama laikytis atskirtų „fazių principo“, suteikiant prioritetą tvarkingoms „skyryboms“, kad būtų sumažinta sumaištis, galinti kilti 2019-ųjų kovą, kai Britanija galutinai pasitrauks iš ES.

„Europos Taryba atidžiai stebės pažangą ir nustatys, kada bus pasiekta pakankama pažanga, kad būtų galima pereiti į kitą derybų dėl ateities santykių fazę“, – sakoma juodraštyje.

Gairių juodraštis pasirodė praėjus dviem dienoms po Th.May oficialaus pranešimo apie Britanijos ketinimą pasitraukti iš Bendrijos per dvejus metus. Dabar D.Tusko strategija bus išsiuntinėtas 27 ES šalių lyderiams prieš balandžio 29 dieną vyksiantį specialų viršūnių susitikimą. Jame Bendrijos lyderiai turėtų galutinai suderinti derybų gaires, kad šį procesą būtų galima pradėtį gegužę.

ES tvirtina, kad negalima pasirašyti sutarties dėl ateities prekybos santykių, kol Britanija neišstos iš Bendrijos 2019 metais, tačiau derybos dėl naujų ryšių „sistemos“ gali prasidėti iškart po to, kai bus susitarta dėl skyrybų sąlygų.

ES nurodė, kad „derybose taip pat gali būti siekiama pereinamojo laikotarpio sutartis, kuriomis yra suinteresuota ES, pripažinti tinkamu pagrindu nutiesti tiltus į numatomą ateities santykių sistemą“.

Tačiau ta tvarka galiotų ribotą laiką, kaip numato ES taisyklės, taikant „galiojančius reglamentinius, biudžeto, priežiūros ir vykdymo instrumentus bei struktūras“.

ES pabrėžė, kad visomis išgalėmis stengsis pasiekti „konstruktyvų“ susitarimą dėl „Brexit“, tačiau taip pat bus pasiruošusi susitaikyti su galima nesėkme.

Bendrija „pasiruoš, kad suvaldyti padėtį, jei derybos nepavyktų“, sakoma gairėse.

Finansiniai įsipareigojimai

Didžioji Britanija turės išpildyti visus su jos naryste Europos Sąjungoje finansinius įsipareigojimus prieš galutinai pasitraukdama iš Bendrijos, penktadienį perspėjo Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas.

ES „pasirūpins, kad Jungtinė Karalystė išpildytų visus finansinius įsipareigojimus ir (apmokėtų visas) skolas, kurias JK prisiėmė būdama šalis narė“, – D.Tuskas sakė per spaudos konferenciją Maltoje, kur pristatė savo parengtas preliminarias „Brexit“ derybų gaires.

„Tai būtų sąžininga visiems žmonėms, bendruomenėms, ūkininkams, mokslininkams ir kitiems, kuriems mes, visos 28 (ES narės), pažadėjome pinigų ir esame jiems skolingi“, – pabrėžė D.Tuskas.

Lankstesnis ES požiūris

Europos Sąjunga penktadienį sušvelnino savo poziciją dėl Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš bloko proceso – Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas leido suprasti, kad derybos dėl naujų santykių įmanomos ir neužbaigus visų išstojimo procedūrų.

Naujienų agentūros „Associated Press“ gautame „Brexit“ derybų gairių projekte rašoma, kad ES ir Jungtinė Karalystė pirmiausia turi „užbaigti Britanijos atsiskyrimą nuo ES“, tačiau priduriama, kad „bendras supratimas apie būsimų santykių struktūrą galėtų būti apibrėžtas antrame derybų pagal (ES sutarties) 50-ąjį straipsnį etape“.

Gairėse taip pat rašoma, kad piliečių klausimas yra prioritetinis, ir raginama siekti „lanksčių ir išradingų sprendimų“ dėl Jungtinės Karalystės sausumos sienos su Airija.

D.Tuskas taip pat atmetė prielaidą, kad Britanijos vyriausybės vadovės Theresos May (Terezos Mei) laiške, kuriuo ji informavo apie „Brexit“ proceso pradžią, būta grasinimo, kurį kai kas įžvelgė, nes laiške dalijimasis saugumo informacija siejamas su palankaus susitarimo užsitikrinimu.

„Pakankamai gerai pažįstu Theresą May ir žinau jos požiūrį į šį klausimą. Todėl atmetu tokias interpretacijas... kad bendradarbiavimas saugumo srityje yra naudojamas kaip derybų koziris. Čia turbūt kažkoks nesusipratimas“, – sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas.


Šiame straipsnyje: BrexitESderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

britai

britai portretas
kazkada karaliave pasauly perdaug sau leidzia o si nauja /gelezine/ ledy nekvailina kitu tautybiu jausdama jav pritarima

puiku

puiku portretas
Teisingai,kad nepasidave ir trenke tai brexitinei kacapei per sonkaulius.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių