ES oficialiai atšaukė sankcijas Baltarusijai

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga ketvirtadienį atšaukė beveik visas savo sankcijas Baltarusijai ir jos prezidentui Aleksandrui Lukašenkai, atsižvelgdama į gerėjančią žmogaus teisių padėtį šalyje.

ES užsienio reikalų ministrai šį sprendimą priėmė anksčiau šį mėnesį, A.Lukašenkai paleidus paskutinius politinius kalinius ir spalio mėnesį surengus prezidento rinkimus, kurie, pasak Briuselio, išlaikė patikrinimą.

ES pareiškime sakoma, kad Bendrija atšaukia lėšų įšaldymo ir kelionių draudimo sankcijas 170 Baltarusijos fizinių asmenų ir trims bendrovėms.

Tačiau sankcijos toliau bus taikomos „keturiems asmenims, kurie siejami su neišaiškintu dviejų opozicijos politikų, vieno verslininko ir vieno žurnalisto dingimu“.

Taip pat dar metams pratęsiamas seniai galiojantis ginklų embargas, nurodoma ES pranešime.

ES užsienio reikalų ministrai anksčiau sakė, kad politinių kalinių paleidimas yra „ilgai lauktas žingsnis“, kuris kartu su spalio mėnesio rinkimais suteikė „galimybę plėtoti ES ir Baltarusijos santykius pagal pozityvesnę darbotvarkę“.

Diplomatiniai šaltiniai agentūrai AFP sakė, kad, nors kai kurios ES šalys gana santūriai vertina sankcijų panaikinimą, dauguma jų sutinka, kad tai geriausias sprendimas, o Briuselis toliau atidžiai stebės žmogaus teisių padėtį šioje buvusioje sovietinėje respublikoje.

Pasak šaltinių, A.Lukašenka atliko svarbų vaidmenį, prisidėdamas prie ES pastangų užbaigti Ukrainos krizę ir surengdamas virtinę taikos derybų ratų tarp Kijevo ir promaskvietiškų rytinės Ukrainos sukilėlių.

1994 metais į valdžią atėjusį A.Lukašenką dėl jo susidorojimo su disidentais Vašingtonas yra pavadinęs Europos „paskutiniu diktatoriumi“.


Šiame straipsnyje: ESsankcijosBaltarusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Kažkada juodino tą Baltarusiją kaip kokį velnią dabar gi jau geriečiai. Suprantu, kad visks piklauso nuo oro Briuselyje ir jo biurokratų nuotaikos.

KAIMYNAS

KAIMYNAS portretas
Pyktis su kaimynais--PROTO nereikia ,O GERAI sugyventi --jau reikia turėti galvoje "košelės" o ne šūdo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių