ES ministrai svarsto keleivių duomenų mainus

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos ministrai penktadienį svarsto, ar pratęsti tikrinimų pasienyje režimą laisvo judėjimo Šengeno zonoje dar dvejiems metams, ir siūlo dalintis informacija apie keleivius po teroro aktų Paryžiuje.

Sienų saugumu rimtai susirūpinta po žudynių Prancūzijos sostinėje, kur džihadistai galėjo laisvai keliauti, bei Europą šiemet užplūdus beveik 900 tūkst. pabėgėlių ir migrantų.

Vedami Prancūzijos, 28 ES narių ministrai spaudžia Europos Parlamentą (EP), kad šis iki metų pabaigos pritartų duomenų apie oro transporto keleivius dalijimuisi, kurį palaiko ir Jungtinės Valstijos.

Europos įstatymų leidėjai, turintys tarti paskutinį žodį dėl pritarimo šiai schemai, vis labiau remia šią idėją, daugel metų blokavę ją nuogąstaudami dėl galimo asmens privatumo pažeidimų.

„Labai svarbu, kad mes turėtume Keleivių duomenų įrašus (PNR). Teroristai naudojasi Europos vidaus skrydžiais, todėl mes turime sekti jų judėjimą, kad galėtume išvengti teroro pavojų“, – sakė Prancūzijos vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as (Bernaras Kazenevas).

ES valstybių ir Europos Parlamento požiūriai tebesiskiria dėl to, ar reikėtų panaudoti PNR sistemos duomenis 28 šalių bendrijos ribose ir kaip ilgai reikėtų kaupti informaciją, kuri nėra „užmaskuota“ siekiant paslėpti keleivio tapatybę.

Prancūzija norėtų tokią neužmaskuotą informaciją laikyti mažiausiai metus, o EP neseniai oficialiai nurodė, kad šie duomenys nebūtų laikomi ilgiau kaip šešis mėnesius.

Laukiama, kad vidaus reikalų ministrai svarstys ir tai, ar būtina dvejiems metams pratęsti dokumentų patikrą Šengeno zonos pasienyje, siekiant suvaldyti rekordinį migrantų antplūdį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pirmam

Pirmam portretas
Durneli, kuo tavo asmeninių duomenų šnipinėjimas padės nuo teroristų gelbėtis? Tie savo tikrų duomenų nepateikia.

ne svarstyti

ne svarstyti portretas
o vykdyti šitą planą būtina ir kuo greičiau, ir kuo ilgesnį laikotarpį. Kol ES galvos, ne vienas terorizmo aktas pasikartos. Nieko neatsitiks su ta Šengeno zona, o laimėta bus labai daug.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių