ES ministrai sutarė dėl bendrųjų skaitmeninių vartų sukūrimo

  • Teksto dydis:

Už konkurenciją atsakingi Europos Sąjungos šalių ministrai ketvirtadienį priėmė bendrą poziciją dėl bendrųjų skaitmeninių vartų, skirtų internetinei informacijai teikti, procedūroms atlikti ir pagalbos bei problemų sprendimo paslaugoms teikti piliečiams ir įmonėms, sukūrimo, nurodoma Tarybos pranešime.

Tarybai susitarus dėl bendro požiūrio, bus galima pradėti derybas su Europos Parlamentu.

„Turime sudaryti sąlygas mūsų žmonėms ir bendrovėms lengviau rasti jiems reikiamą informaciją, nepaisant to, kurioje ES dalyje jie gyvena, dirba ar užsiima verslu. Sukurtas vieno langelio principu veikiantis internetinis portalas ir yra tam skirtas – tai buvo pirmininkaujančios Estijos prioritetas. Tai dar vienas žingsnis viešųjų paslaugų tarpvalstybinėje erdvėje skaitmeninimo link ir tolesnis poslinkis siekiant paversti skaitmeninę Europą tikrove“, – sakė Estijos ekonomikos reikalų ir infrastruktūros ministrė Kadri Simson.

Bendrieji skaitmeniniai vartai yra vieno langelio principu veikiantis portalas ES piliečiams ir bendrovėms. Siekiant padėti piliečiams ir įmonėms vykdyti tarpvalstybinę veiklą, į bendruosius skaitmeninius vartus bus integruoti nacionaliniu ir ES lygmenimis sukurti keli tinklai ir paslaugos, įskaitant Europos vartotojų centrys, „Jūsų Europos patarėjas“, SOLVIT, intelektinės nuosavybės teisių pagalbos tarnyba, „Europe Direct“ ir Europos įmonių tinklą.

Naudotojų sąsaja bus patogi naudoti ir bus prieinama visomis oficialiomis ES kalbomis.

Naudodamiesi sąsaja ES piliečiai ir įmonės turės centralizuotą prieigą prie informacijos, kuri jiems reikalinga tam, kad jie galėtų naudotis savo judumo ES teisėmis, taip pat visapusišką nediskriminuojamąją prieigą prie internetinių procedūrų.

Pagrindinis vartų principas – jei procedūra yra prieinama vienos valstybės narės piliečiui, ji turėtų būti prieinama ir kitų valstybių narių naudotojams.

O keturiolika svarbiausių administracinių procedūrų turi būti prieinamos internetu visiems: tiek nacionaliniams, tiek tarpvalstybiniams naudotojams. Šios procedūros yra susijusios su tokiomis aplinkybėmis: verslo veiklos pradžia ar užsiėmimas verslu, darbas, mokymasis ar persikėlimas iš vienos vietos į kitą, pavyzdžiui, verslo veiklos registravimas, darbdavio/darbuotojų registravimas privalomose pensijų ir draudimo sistemose, prašymas gauti paskolas ir subsidijas studijoms, akademinių laipsnių pripažinimas, Europos sveikatos draudimo kortelės gavimas ir motorinės transporto priemonės registravimas.

Naujas internetinis portalas padės sumažinti piliečiams ir įmonėms tenkančią administracinę naštą.

Vartų veikimas bus palaikomas techninėmis priemonėmis, kurias sukūrė Komisija, bendradarbiaudama su nacionalinėmis administravimo įstaigomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių