Kovos su kontrabandininkais operacija pavadinta išgelbėtos mergaitės vardu

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) pirmadienį pareiškė, kad jos kovos su migrantų kontrabandininkais Viduržemio jūroje operacija bus pervardyta ir nuo šiol turės kodinį pavadinimą „Sophia“, siekiant pagerbti mažylę mergaitę, kuri praėjusį mėnesį buvo išgelbėta netoli Libijos krantų.

Bendrijos Politinio ir saugumo komiteto (PSK) pasiuntiniai sutiko pradėti kitą šios misijos etapą spalio 7 dieną, kai buvo pritarta veiksmų pradžios taisyklėms, savo pranešime nurodė Europos Vadovų Taryba.

Jūrų pajėgos „galės įlipti į laivus, juos apieškoti, sulaikyti ir nukreipti, jeigu bus įtarta, kad jie naudojami žmonių kontrabandai ar prekybai atviroje jūroje, laikantis tarptautinės teisės“, sakoma jame.

Operacija EUNAVFOR MED buvo pradėta birželio pabaigoje siekiant nustatyti ir konfiskuoti kontrabandininkų laivus, taip pat gelbėti migrantus.

Joje šiuo metu dalyvauja keturi laivai, įskaitant italų lėktuvnešį, ir keturi lėktuvai, taip pat 1 318 žmonių iš 22 Europos šalių.

„Politinis ir saugumo komitetas taip pat sutiko, kad EUNAVFOR Med būtų pervardytas „Sophia“, suteikiant jai vardą, duotą kūdikiui, gimusiam operacijoje dalyvaujančiam laive, kuris išgelbėjo jo motiną 2015 metų rugpjūčio 22 dieną prie Libijos krantų“, – sakoma pranešime.

Pakeisti operacijos pavadinimą pasiūlė bloko išorės reikalų vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini), nors kai kurios šalys priešinosi tokiam pasiūlymui, tvirtindamos, kad naujasis pavadinimas neskamba pakankamai kariškai, sakė vienas šaltinis Europos institucijose.

Kūdikis gimė Vokietijos laive „Schleswig-Holstein“ po to, kai jos iš Somalio bėgę tėvai buvo išgelbėti viename laive netoli Libijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių