ES komisaras: Turkija turi gerbti teisinės valstybės principą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) plėtros komisaras Johannesas Hahnas (Johanesas Hanas) penktadienį netiesiogiai perspėjo Turkiją, kad blokas įšaldys jos derybas dėl narystės, jei po bandymo įvykdyti perversmą taikomomis priemonėmis bus pažeistas teisinės valstybės principas.

„Nors aš laikausi nuomonės, kad po bandymo įvykdyti perversmą taikomos priemonės yra neproporcingos, man reikia (matyti) akivaizdžius faktus apie tai, kaip elgiamasi su tais žmonėmis“, – sakė J. Hahnas vokiečių dienraščiui „Sueddeutsche Zeitung“.

„Ir jeigu bus bent mažiausia abejonė, kad tas (elgesys) yra nederamas, tada pasekmės bus neišvengiamos“, – sakė jis.

Po liepos 15-osios nepavykusio pučo Turkija jau sulaikė beveik 16 tūkst. asmenų iš karinių pajėgų, policijos ir teismų sistemos, švietimo srities ir žiniasklaidos. Tokios griežtos priemonės yra smarkiai kritikuojamos Europoje ir Jungtinėse Valstijose.

J. Hahnas pridūrė, kad kol kas „mes esame susirūpinimo, prielaidų zonoje“.

Žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ sekmadienį paskelbė, jog turi „įtikinamų įrodymų“, kad Turkijoje po pučo suimti asmenys patiria prievartą ir yra kankinami.

Paklaustas, ar šiandien vis dar aktualios tolesnės diskusijos apie seną Turkijos siekį tapti ES nare, J. Hahnas atsakė: „Tai pagrįstas klausimas, kurį pats sau dažnai – jeigu ne kasdien – užduodu.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių