ES komisaras ragina didinti reikalavimus prekybos derybose su JAV

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos ekonomikos reikalų komisaras Pierre'as Moscovici (Pjeras Moskovicis) penktadienį paragino derybininkus didinti reikalavimus įstrigusiose derybose su Vašingtonu dėl ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties.

Atmesdamas raginimus, ypač iš Prancūzijos, stabdyti derybas dėl Transatlantinės prekybos ir investicijų partnerystės (TTIP) sutarties P. Moscovici žurnalistams Paryžiuje sakė: „Būtų gerokai protingiau ... tęsti jas didinant mūsų reikalavimus“.

Jis taip pat paprašė ES valstybių narių prekybos ministrų paramos TTIP sutarčiai, tapusiai tikrai jautriu klausimu Amerikoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje artėjant rinkimams.

„Europos prekybos ministrai turėtų paremti Komisija ir prašyti, kad ji būtų tvirta ir ambicinga derėdamasis su mūsų Amerikos partneriais“, – sakė jis.

Slaptos ir EK ir JAV derybininkų derybos kelia daug įtarimų, jog Europa gali nusileisti Jungtinėms Valstijoms dėl griežtesnių standartų tokiose srityse, kaip sveikatos ir socialinė gerovė.

Prancūzijos premjeras Manuelis Vallsas (Manuelis Valsas) ketvirtadienį pareikalavo „aiškiai nutraukti“ derybas dėl ES ir JAV laisvosios prekybos sutarties, nors Vokietijos lyderė pabrėžė toliau palaikanti ginčytiną susitarimą.

Europos Komisijos ir JAV derybininkai derybas dėl TTIP sutarties pradėjo dar 2013 metais. Ja siekiama sukurti didžiausią pasaulyje laisvosios prekybos rinką, turėsiančią 850 mln. vartotojų. Tačiau derybos nuolat strigdavo, ES šalims nuogąstaujant, kad toks susitarimas pakenks ES standartams svarbiose srityse – pavyzdžiui, sveikatos apsaugai ir socialinei gerovei.

Anksčiau ketvirtadienį Vokietijos kanclerė Angela Merkel išreiškė palaikymą sutarčiai ir pasakė, kad Europai būtų naudinga „neatsilikti nuo kitų pasaulio regionų“ – kaip antai, Azijos regiono, kuris jau sudarė tokį susitarimą su Jungtinėmis Valstijomis.

Tačiau Prancūzijos premjeras paragino sustabdyti derybas, nes sutartis, jo manymu, nepakankamai gera.

Anksčiau šią savaitę Prancūzijos jaunesnysis prekybos ministras taip pat paragino sustabdyti derybas.

A.Merkel įsikišo, praėjus kelioms dienoms po to, kai jos pavaduotojas ir ekonomikos ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) pareiškė, kad derybos dėl vadinamosios TTIP sutarties iš esmės nebevyksta.

Paprašyta pakomentuoti S. Gabrielio pareiškimą, A. Merkel pareiškė, kad prasideda derybų baigiamasis etapas, todėl skelbti, kad jos žlugo, yra „mažų mažiausiai keista“.

Susitarimą norėta pasiekti iki JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) kadencijos pabaigos kitų metų sausį.

Nors Europos Komisija nori tęsti derybas, ekspertai teigia, kad be Vokietijos ar Prancūzijos palaikymo tai bus sunkiai įmanoma.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių