ES komisaras perspėja Lenkiją dėl naujojo žiniasklaidos įstatymo

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) komisaras Guntheris Oettingeris (Giunteris Ėtingeris) sekmadienį pagrasino, kad Lenkijai gali būti pareikštas įspėjimas dėl bendrųjų Europos Sąjungos vertybių pažeidimo, ryšium su priimtu įstatymu, kuriuo vyriausybei suteikiama valstybinės žiniasklaidos kontrolė.

Šis žingsnis inicijuos virtinę veiksmų, dėl kurių, jei minimas įstatymas liks galioti, Varšuva galiausiai galėtų prarasti savo balso teises Europos Vadovų Taryboje.

Interviu laikraščiui „Frankfurter Allgemeine Zeitung“ (FAZ) G.Oettingeris, kuris yra skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės komisaras, perspėjo: „Egzistuoja daug priežasčių mums suaktyvinti „Teisinės valstybės mechanizmą“ ir ... pradėti Varšuvos patikrą“.

Tokie jo komentarai pasirodė po to, kai Lenkijos konservatorių vyriausybė trečiadienį perėmė valstybinės žiniasklaidos kontrolę – priėmus naują įstatymą, kuriuo vyriausybei suteikiami įgaliojimai tiesiogiai skirti visuomeninių transliuotojų vadovus, nors ES reiškė susirūpinimą, o žmogaus teisių organizacijos smerkė šią reformą.

Kaip rašė FAZ, Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) įtraukė šį klausimą į kito Komisijos susitikimo, kuris įvyks sausio 13 dieną, darbotvarkę.

FAZ pranešė, kad J.-C.Junckeris siekė pradėti nuo 2014 metų taikomą procedūrą prieš „sisteminius pavojus įstatymo valdžiai“.

Jei šalis nepriima Komisijos pasiūlytų pakeitimų, Komisija gali inicijuoti „procedūrą dėl pagrindinių Europos Sąjungos vertybių pažeidimo“, rašė FAZ.

Nors ši procedūra dar neinicijuota, tarp potencialių sankcijų galėtų būti „balsavimo teisių atšaukimas“ tai šaliai, nurodė laikraštis.

G.Oettingeris planuoja paraginti inicijuoti šią procedūrą prieš Lenkiją, rašė FAZ, kuris citavo tokius jo žodžius: „(Visuomeninio radijo ar televizijos) direktoriaus negalima atleisti be priežasties. Tai būtų savavališka“.

Pagal naująjį Lenkijos įstatymą visuomeninio radijo ir televizijos vadovus ateityje skirs ir atleis iždo ministras. Iki šiol toms pareigoms užimti būdavo skelbiamas Nacionalinės radijo ir televizijos tarybos (KRRiT) konkursas.

Dabartiniai Lenkijos visuomeninių transliuotojų vadovai ir priežiūros valdybų nariai pagal naująjį įstatymą bus automatiškai atleisti iš pareigų.

Tarptautinės žiniasklaidos teisių organizacijos, tokios kaip „Žurnalistai be sienų“ (Raporters Sans Frontieres), Europos transliuotojų sąjunga ir Europos žurnalistų asociacija, griežtai kritikavo naująjį įstatymą.

Pasak Europos žurnalistų asociacijos, naujasis įstatymas „faktiškai lems tiesioginę vyriausybės kontrolę visuomeninėje televizijoje ir radijuje, gerbiamų žurnalistų atleidimus dėl politinių priežasčių ir ves prie sistemingo transliuotojų redakcijų šališkumo ... dabartinės vyriausybės naudai“.

Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ nori transformuoti visuomeninį radiją, televiziją ir naujienų agentūrą PAP, kad jos taptų kultūros institucijomis, prižiūrimomis nacionalinės žiniasklaidos tarybos, kurią ketina įsteigti naujoji vyriausybė.

Iki šiol šios trys institucijos buvo valstybinės komercinės įmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga portretas
tegu issitrina galva tas komisaras
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių