ES įtraukė nužudytą B. Nemcovą į kandidatų sąrašą Sacharovo premijai

  • Teksto dydis:

Europos Parlamentas ketvirtadienį įtraukė nužudytą Rusijos opozicijos lyderį Borisą Nemcovą, kalinamą Saudo Arabijos tinklaraštininką Raifą Badawi (Raifą Badavį) ir Venesuelos opoziciją į kandidatų pelnyti Sacharovo žmogaus teisių premiją trumpąjį sąrašą.

Sacharovo premiją, pavadintą žymaus rusų disidento Andrejaus Sacharovo vardu, Europos Parlamentas kasmet teikia išskirtinėms asmenybėms ar grupėms, kovojančioms su diktatūra, netolerancija, fanatizmu ar priespauda. Premijos vertė – 50 tūkst. eurų.

Šis prestižinis apdovanojimas, kurio laureatas bus paskelbtas spalio 29 dieną, bus įteiktas per ceremoniją Strasbūre gruodžio 16 dieną.

Europos Parlamento deputatai tris finalininkus atrinko trečiadienį.

55 metų B.Nemcovas, buvęs vicepremjeras, tapęs prezidento Vladimiro Putino kritiku, buvo nušautas vasario pabaigoje ant tilto per Maskvos upę visai šalia Kremliaus.

Saudo Arabijos teismas 31 metų R.Badawi skyrė 1 000 kirčių ir 10 metų laisvės atėmimo už islamo įžeidimą, bet plakimą sustabdė po pirmosios egzekucijos, per kurią aktyvistas gavo 50 kirčių.

Tarp potencialių laureatų taip pat buvo įvardytas Venesuelos politinis aljansas „Mesa de la Unidad Democratica“, atstovaujantis politiniams kaliniams ir opozicijos grupėms.

Praeitais metais Europos Parlamentas skyrė Sacharovo premiją pelnė gydytojas Denisas Mukwege (Denisas Mukvegė) jo darbą padedant tūkstančiams grupinių išžaginimų aukų Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Anksčiau šis apdovanojimas buvo paskirtas Pakistano mergaičių švietimo aktyvistei Malalai Yousafzai (Malalai Jusafzai), kovos su apartheidu Pietų Afrikos Respublikoje lyderiui Nelsonui Mandelai ir Mianmaro demokratijos aktyvistei Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių