ES išdėstė „statybinius blokus“ integracijai didinti

Euro zonos lyderiai anksti penktadienį susitarė siekti glaudesnės ekonominės ir pinigų sąjungos per labiau centralizuotą biudžeto priežiūrą, kad bendroji valiuta ateityje būtų apsaugota nuo naujų krizių.

Europos Sąjungos (ES) prezidentas Hermanas Van Rompuy po derybų maratono Briuselyje paskelbė, jog lyderiai jam ir Europos Komisijos prezidentui Jose Manueliui Barroso pavedė spalio mėnesį pateikti ataskaitą, kurioje būtų išdėstyta ilgalaikė strategija.

„Bus nemenkas darbas parengti tai iki spalio pabaigos, bet (Europos Vadovų) Taryba nori, kad paspartintume darbą“, - sakė H.Van Rompuy, kuris ketvirtadienį ES lyderiams pateikė pradinę ataskaitą.

Joje numatomi „keturi pagrindiniai statybiniai blokai“ glaudesnei sąjungai, kuri apimtų ir bankininkystės sąjungą, bendrus sprendimus dėl biudžeto, didesnę ekonominę integraciją ir „demokratinio atsakingumo“ stiprinimą.

„Buvo itin svarbu, kad susitartume ne dėl pačios ataskaitos, bet dėl aiškios vizijos, ką reikia padaryti, - sakė H.Van Rompuy. - Tikslas, žinoma, yra padaryti eurą negrįžtamu projektu“.

H.Van Rompuy dar turės įtikinėjimo darbo.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as integraciją įsivaizduoja drauge su skolų subendrinimu, bet tokiai idėjai nepritaria Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

„Suverenumo perdavimo negali būti, jei nėra solidarumo“, - žurnalistams sakė F.Hollande'as.

Italijos premjeras Mario Monti sakė manantis, kad šiuo susitarimu atveriamas kelias vadinamosioms euroobligacijoms.


Šiame straipsnyje: Europos SąjungaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių