ES ir Ukraina atidėjo viršūnių susitikimą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) ir Ukraina kitam mėnesiui planuotą viršūnių susitikimą atidėjo iki rugsėjo, kad provakarietiška vyriausybė Kijeve turėtų daugiau laiko politinėms ir finansinėms reformoms, trečiadienį paskelbė ES.

Viršūnių susitikimas buvo atidėtas netrukus po to, kai rinkėjai Nyderlanduose atmetė įtampą su Rusija sukėlusią Asociacijos sutartį tarp ES ir Ukrainos.

„Europos Vadovų Tarybos, Europos Komisijos pirmininkai ir Ukrainos prezidentas bendrai sutarė iki rugsėjo nukelti dvišalį ES ir Ukrainos viršūnių susitikimą, planuotą gegužės 19 dienai“, – sakė Europos Komisijos atstovė.

Tiksli Ukrainos prezidento Petro Porošenkos susitikimo su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku ir Europos Komisijos pirmininku Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu) data bus paskirta prieš birželį Briuselyje įvyksiantį ES lyderių susitikimą.

„Tuo tarpu naujoji Ukrainos vyriausybė vykdys darbus dėl savo reformų įsipareigojimų įvykdymo“ pagal Asociacijos sutartį, sakė atstovė.

Viršūnių susitikimo perkėlimas taip pat turėtų sudaryti sąlygas baigti TVF (Tarptautinio valiutos fondo) programos apžvalgą, ir toliau vertinti Asociacijos sutarties, įskaitant prekybos susitarimą, laikinąjį taikymą, pridūrė ji.

28 narių Bendrijos Asociacijos sutartis su buvusia sovietine Ukraina buvo krizės, kilusios šioje šalyje 2014 metais nuvertus Maskvos remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių, centre. V.Janukovyčius buvo nuverstas, kai tą sutartį netikėtai atmetė.

Vėliau Rusija aneksavo Krymą, o ES įvedė plačias ekonomines sankcijas Rusijai, tuo pačiu metu siekdama sutarties su naująja Kijevo vyriausybe.

Tačiau Briuselyje didėjo nuogąstavimai dėl lėto reformų Ukrainoje tempo ir vis nestabilesnės politinės situacijos po premjero Arsenijaus Jaceniuko atsistatydinimo.


Šiame straipsnyje: ESUkrainakaras Ukrainojesusitikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių