ES ir NATO rinkimus Ukrainoje laiko mandatu reformoms

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos ir NATO lyderiai pirmadienį pasveikino Ukrainą, savaitgalį sėkmingai surengusią rinkimus, ir pavadino tai demokratijos pergale bei mandatu reformoms šioje buvusioje sovietinėje valstybėje, kuri stengiasi atsikratyti Rusijos įtakos.

Provakarietiškos ir nuosaikiai nacionalistinės partijos Ukrainoje artėja prie ryškios pergalės, kuri stiprina prezidento Petro Porošenkos siekį vesti savo šalį į Europą.

„Sveikiname Ukrainos (#Ukraine) žmones! Demokratijos pergalė ir europinių reformų darbotvarkė“, – parašė socialiniame tinkle „Twitter“ Jose Manuelis Barroso (Žozė Manuelis Barozu), baigiantis savo kadenciją Europos Komisijos pirmininko poste.

Prie J.M.Barroso prisidėjo ir Europos vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy (Hermanas Van Rompujis), ragindamas ukrainiečius siekti tautos vienybės ir „intensyvinti taip reikalingas politines ir ekonomines reformas“, kai Ukraina stiprina bendradarbiavimą su Europa.

Ukraina ir ES rugsėjį ratifikavo politinę Asociacijos sutartį, kurią pasirašyti atsisakius pernai, promaskvietiška valdžia Kijeve buvo nuversta ir kilo dabartinė santykių su Rusija krizė.

Europos parlamento pirmininkas Martinas Schulzas (Martinas Šulcas) pareiškė, kad perversmu prasidėjusi kelionė „baigėsi“, dabar yra naujas parlamentas ir anksčiau išrinktas naujas prezidentas.

Pasak jo, naujasis parlamentas ir būsima vyriausybė turės parengti taikų sprendimą promaskvietiškam maištui Ukrainos rytuose, „ryžtingai imtis ekonominio atgimimo“, pradėti reformas, „išnaikinti chronišką korupciją“.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas aidu atsiliepė į ES komentarus, kad Ukrainos žmonės „aiškiai ir demokratiškai pasisakė už ambicingą reformų darbotvarkę ir europinį kelią“.

Tačiau jis „griežtai“ apgailestavo, kad Kryme, Rusijos kovo mėnesį aneksuotame Ukrainai priklausančiame pusiasalyje ir maištininkų kontroliuojamuose Ukrainos rytuose žmonės negalėjo laisvai išreikšti savo nuomonės dėl baimės.

„NATO tebepalaiko Ukrainos suverenumą, nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą tarptautiškai pripažintose ribose“, – pasakė J.Stoltenbergas.

„Nepriklausoma, suvereni ir stabili Ukraina, tvirtai besilaikanti demokratijos ir įstatymų viršenybės yra svarbi euroatlantiniam saugumui“, – pabrėžė jis.

Ukraina nėra NATO narė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rusui

Rusui portretas
Atsakymas: demokratijos nėra Rusyne, nes ją ten išnaikino tavasis Putleris Putkinavičius ir visai nesvarbu kaip Tau atrodo.

RUSAS

RUSAS portretas
Jeigu ukrainoj demokratija,tada kur jos nera? Man atrodo kad Somali,kur valdo piratai,demokratijos daug daugiau nei ukrainoj
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių