ES ir JAV tarnybos skundžiasi dėl vaikus šnipinėjančių žaislų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos (ES) ir Jungtinių Valstijų vartotojų teisių apsaugos tarnybos antradienį pranešė pateikusios skundų dėl išmaniųjų žaislų, kurie "šnipinėja" vaikus, jų namus ir potencialiai pažeidžia privatumo ir asmens duomenų apsaugos įstatymus.

Europos vartotojų organizacijos (BEUC) ir tokių JAV grupių kaip Elektroninio privatumo informacijos centro (EPIC), teigimu, kalbama apie tokius išmaniuosius žaislus, kaip "My Friend Cayla", "i-QUE Intelligent Robot" ir "Hello Barbie".

Skundai buvo pateikti Prancūzijos ir kitų Europos šalių tarnybom, JAV federalinei prekybos komisijai.

Norvegijos vartotojų tarybai atstovaujanti konsultacijų firma "Bouvet" teigia, kad prie interneto prijungti lėlė "My Friend Cayla"ir robotas "i-QUE Intelligent Robot", kuriuos gamina Los Andžele įsikūrusi kompanija "Genesis Toys", susijungia su vartotoju per telefoną ar planšetinį kompiuterį, o lėlė "Hello Barbie" jungiasi prie interneto belaidžiu ryšiu. Pastarąja Europoje kol kas neprekiaujama.

"Šie žaislai įrašo ir kaupia privačius mažų vaikų pokalbius bet jokio apribojimų šios asmeninės informacijos rinkimui, panaudojimui ar atskleidimui, – savo skunde nurodo, EPIC ir kitos JAV tarnybos. – Šie žaislai nuolat stebi mažus vaikus ir yra naudojami daugelyje namų Jungtinėse Valstijose jiems netaikant jokių duomenų apsaugos standartų. Jie kelia rimtą grėsmę vaikų Jungtinėse Valstijose saugai ir saugumui."

Nerimą dėl tokių žaislų išreiškė ir BEUC, remdamasi Norvegijos vartotojų tarybos užsakytu tyrimu.

"Atlikęs kelis paprastus žingsnius bet kas gali perimti šių žaislų kontrolę mobiliuoju telefonu ir kalbėti bei klausyti per šiuos žaislus neturėdamas fizinio priėjimo prie žaislo", – teigė organizacija.

Manoma, kad tokie žaislai pažeidžia ES direktyvą dėl nesąžiningų sąlygų sutartyse, ES direktyvą dėl duomenų apsaugos bei Žaislų saugos direktyvą.

"Viskas, ką vaikas pasako lėlei, yra persiunčiama JAV įsikūrusiai kompanijai "Nuance Communications", besispecializuojančioje kalbos atpažinimo technologijų srityje, – teigia BEUC. – Kompanija pasilieka teisę dalintis šia informacija su trečiosios šalimis ir panaudoti kalbos duomenis patiems įvairiausiems tikslams."

ES ir JAV vartotojų organizacijos ragina tirti tokį vaikų kalbos duomenų rinkimą, naudojimą ir atskleidimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Meskit lauk

Meskit lauk portretas
Tokius žaislus.Dar tik vaikas ,o jau info apie jį renkama. Kas mūsų ateity laukia ?

Vg

Vg portretas
Prajuokinot
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių