ES ir Japonija galutinai suderino milžiniško laisvosios prekybos susitarimo sąlygas

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) ir Japonija penktadienį paskelbė galutinai suderinusios milžiniško laisvosios prekybos susitarimo sąlygas.

Prekybos susitarimą, kuris, pasak ES, yra didžiausias jos istorijoje, vis dar turi pasirašyti ir ratifikuoti abi susitarimo šalys.

„Džiaugiamės, jog užbaigtos derybos dėl Europos Sąjungos ir Japonijos ekonominės partnerystės susitarimo“, – pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) ir Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šinzo Abė) Briuselyje paskelbtame bendrame pranešime.

Šiuo susitarimu ES tikisi gauti prieigą prie vienos turtingiausių pasaulyje rinkų, o Japonija tikisi suteikti postūmį ekonomikai, kurios augimas neįsibėgėja jau daugiau kaip dešimtmetį.

Japonija taip pat tikisi pasinaudoti šia galimybe susitarti dėl laisvosios prekybos, kuri atsivėrė po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) sausį sužlugdė 12 valstybių Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) sutartį.

J. C. Junckeris ir S. Abė pažymėjo, kad susitarimas yra „strategiškai svarbus“ ir jo vertė nėra vien ekonominė.

„Ji pasauliui aiškiai parodo, jog ES ir Japonija yra pasiryžusios siekti, kad pasaulio ekonomika ir toliau veiktų remdamasi laisvomis, atviromis ir sąžiningomis rinkomis bei aiškiomis ir skaidriomis taisyklėmis, kad būtų visapusiškai laikomasi mūsų vertybių ir jos būtų stiprinamos ir būtų kovojama su protekcionizmo pagunda“, – nurodoma bendrame pranešime.

„Tai iš esmės yra didžiausias prekybos susitarimas, dėl kurio Europos Sąjunga yra susiderėjusi savo istorijoje“, – pažymėjo už prekybą atsakinga Komisijos narė Cecilia Malmstroem (Sesilija Malmstriom).

2016 metais ES sudarė didelį prekybos susitarimą su Kanada, tuo tarpu ES ir JAV derybos dėl prekybos įstrigo.

ES ir Japonijos pranešime taip pat pažymima, kad, užbaigus derybas, dabar atveriamas kelias pasirašyti susitarimą, jį ratifikuoti ir visapusiškai įgyvendinti.


Šiame straipsnyje: ESJaponijalaisvoji prekyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių