ES griežčiau kovos su PVM grobstytojais

ES griežtina kovą su pridėtinės vertės mokesčio (PVM) grobstymu, dėl kurio kasmet prarandama dešimtys milijardų eurų.

PVM slėpimas paplitęs visose ES, taip pat ir Lietuvoje. ES Tarybos patvirtinta direktyva ir reglamentas numato griežtesnes priemones labiausiai Bendrijos vidaus rinkoje paplitusiam sukčiavimo būdui – vadinamajai „karuselei“, kai PVM mokėtoju užsiregistravęs asmuo įsigyja prekių ar paslaugų vienoje ES šalyje be PVM, vėliau jau su mokesčiu parduoda prekes savo šalyje, tačiau tos sumos neperveda valstybei.

Tuo metu prekę įsigijęs pirkėjas PVM atsiima iš valstybės, kuri dėl to patiria nuostolių. Dažnai tiekiančios, parduodančios ir perkančios įmonės būna tarpusavyje susijusios, pranešė Lietuvos radijas.

Kovojant su tokiu sukčiavimu, nuo 2010 m. iki mėnesio bus sutrumpinamas laikas, per kurį PVM mokėtojas turi pateikti deklaraciją apie kitoje šalyje įsigytas prekes. Vieno mėnesio taisyklė taikoma tik tiems PVM mokėtojams, kurių apyvarta bendrijos vidaus rinkoje viršija 50 tūkst. eurų per metus. Kiti ir toliau galės deklaracijas pateikti kas ketvirtį.

Taip pat nuo trijų iki vieno mėnesio sutrumpinamas laikas, per kurį vienos šalies tarnybos turi informuoti kitos šalies tarnybas apie vykdytas transakcijas. Šalys taip pat svarsto galimybę ateityje visoje ES suvienodinti PVM mokėtojų įregistravimo ir išregistravimo tvarką.


Šiame straipsnyje: PVM grobstymasmokėtojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių