ES: Graikijos skolos duomenys – patikimi ir tikslūs

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga trečiadienį pabrėžė, kad Graikijos ekonominiai duomenys yra patikimi, po to, kai Graikijos teismas atnaujino bylą prieš šalies valstybinės statistikos vadovą dėl tariamai netikslių biudžeto deficito duomenų pateikimo.

Už užimtumą, socialinius reikalus, gebėjimus ir darbo jėgos judumą atsakinga Europos Komisijos narė Marianne Thyssen (Marianė Tisen) paragino Graikijos vyriausybę „kovoti su neteisingu įspūdžiu“, kad vadovaujant Andreasui Georgiou (Andreasui Georgijui) statistiniai duomenys buvo falsifikuojami.

„Visiškai aišku, kad Graikijos vyriausybės 2010-2015 metų skolos duomenys yra visiškai patikimi ir tiksliai pateikti „Eurostat“, – sakė komisarė, kuriai atskaitinga ir ES statistikos agentūra.

„Dėl to Komisija ragina Graikijos valdžią aktyviai ir viešai kovoti su neteisingu įspūdžiu, kad tuo laikotarpiu duomenys buvo falsifikuojami“, – Briuselyje surengtos spaudos konferencijos metu sakė ji.

A. Georgiou pernai atsistatydino po pareiškimų, jog jam vadovaujant statistikos tarnybai 2010-2015 metais, Graikijos išlaidų duomenys buvo esą padidinti, dėl ko Atėnai neva turėjo imtis griežtesnių taupymo priemonių.

A. Georgiou ir du jo kolegos kaltinami padarę žalos šalies interesams.

Graikijos pateikiamų statistinių duomenų klausimas yra itin jautrus, ypač po to, kai 2009 metais paaiškėjo, jog prieš šalį ištinkant ekonominei krizei, dėl kurios Graikijai prireikė net trijų finansinės pagalbos paketų, jos biudžeto deficitas iš tiesų buvo daugiau nei dvigubai didesnis už oficialiai skelbtus 6 proc. BVP.

Savo kadencijos metu A. Georgiou iš esmės peržiūrėjo duomenų rinkimo kriterijus ir juos priartino prie ES standartų, kas sukėlė Atėnų nepasitenkinimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių