ES dar kartą paragino Minską įvesti mirties bausmių vykdymo moratoriumą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga dar kartą paragino Baltarusiją paskelbti mirties bausmių vykdymo moratoriumą.

Penktadienį Baltarusijos žmogaus teisių organizacija „Viasna“ pranešė, kad buvo įvykdytas pirmas 2017 metais mirties nuosprendis Gomelio gyventojui Sergejui Vostrikovui, nuteistam už kelis išžaginimus ir nužudymus.

„Baltarusijoje įvykdyta dar viena egzekucija – Sergejui Vostrikovui. Europos Sąjunga vėl patvirtina savo ryžtingą poziciją dėl mirties bausmės“, – sakoma ES spaudos tarnybos pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad tolesnis mirties bausmės taikymas prieštarauja Baltarusijos deklaruotam pasirengimui bendradarbiauti su tarptautine bendrija, įskaitant ES, šiuo klausimu ir svarstyti mirties bausmių vykdymo moratoriumo paskelbimą.

„Europos Sąjunga ragina Baltarusiją, vienintelę (šalį) Europoje, tebetaikančią mirties bausmę, likusius mirties nuosprendžius pakeisti ir nedelsiant paskelbti mirties bausmių moratoriumą, kaip pirmą žingsnį jos panaikinimo link“, – sakoma pranešime.

Tuo tarpu Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjornas Jaglandas (Torbjornas Jaglandas) išreiškė didelį nusivylimą pranešimais apie tolesnį mirties bausmių taikymą Baltarusijoje: „Mirties bausmė – tai neteisingumas. Jos taikymas ypač apgailėtinas, Baltarusijoje toliau vykstant dialogui mirties bausmės panaikinimo klausimu.“

„Aš vėl patvirtinu mūsų tvirtą įsitikinimą, kad mirties bausmė prieštarauja Europos vertybėms. Raginu Baltarusijos valdžią nedelsiant paskelbti moratoriumą mirties bausmei ir sušvelninti visus likusius mirties nuosprendžius“, – pabrėžė jis.

Baltarusijos teisėsaugos pareigūnų duomenimis, šiuo metu tikslinama informacija dėl dar vieno mirti nuteisto asmens – Mozyriaus gyventojo Kirilo Kazačioko, nuteisto 2016 metų pabaigoje už dviejų savo vaikų nužudymą.

Šis vyras atsisakė teikti apeliaciją Aukščiausiajam Teismui.

Baltarusija yra vienintelė valstybė Europoje ir Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje, kurioje tebetaikoma mirties bausmė – kaip išimtinė konstitucinė priemonė už labai sunkius nusikaltimus.

Egzekucijos Baltarusijoje vykdomos sušaudant. Artimiesiems apie sušaudymą paprastai nepranešama, paskutinis pasimatymas nesuteikiamas. Pagal šalies įstatymus, asmenų, kuriems įvykdyta mirties bausmė, palaikai artimiesiems neatiduodami, jų palaidojimo vieta neskelbiama.

2016 metais Baltarusijoje buvo įvykdytos keturios mirties bausmės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Patarimas

Patarimas portretas
Tai tegul žudikai ir plėšikai pasiskelbia moratoriumus ir nustoja žudyti, luošinti žmones. O tai jau vos ne kasdien rašoma - tai rastas lavonas, tai dingo žmogus. Manau, kad mirties bausmė turi būti grąžinta Lietuvoje.

Beždžionžmogis

Beždžionžmogis portretas
Laikykis, Batjka! Mes su tavim.

Gėda

Gėda portretas
Apgailėtinai baikštus ir niekingi ES klerkai nes bijo paraginti JAV įvesti mirties bausmių moratoriumą. JAV ie Saudo Arabijoje daugiausia įvykdoma mirties bausmių ir JAV daugiausią pasaulyje kalinių. Štai tikros demokratijops lopšys. Tačiau ES iš baimės tili.
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių