ES bendrai valiutai eurui – 20 metų

Praėjus 20 metų nuo euro įvedimo Europos Sąjungos lyderiai pabrėžia bendros valiutos svarbą. „Euras tapo vienybės ir suverenumo simboliu“, - pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris. Parašas po sutartimi dėl Europos ekonominės ir pinigų sąjungos įkūrimo buvo „svarbiausias mano gyvenimo parašas“, - sakė J. C. Junckeris.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pažymėjo: „Kaip Vidurio ir Rytų Europos išsivadavimas bei Vokietijos suvienijimas, taip ir euro sukūrimas prieš 20 metų buvo vienas svarbiausių Europos istorijos momentų“. Šiandien euras yra ES „politinės ir ekonominės galios ženklas“ tarptautinėje arenoje. Mario Draghis, Europos Centrinio Banko vadovas, teigė: „Po 20 metų išaugo karta, nežinanti kitos valiutos“.

Kartu D. Tuskas ir J. C. Junckeris atkreipė dėmesį į būsimus uždavinius. „Mes (...) toliau intensyviai dirbame, kad mūsų Ekonominė ir pinigų sąjunga būtų užbaigta ir kad toliau stiprėtų tarptautinis euro vaidmuo“, - sakė J. C. Junckeris. O D. Tuskas pridūrė: „Tolesnių pokyčių akivaizdoje mes toliau plėsime ir stiprinsime savo Ekonominę ir pinigų sąjungą“.

Euras 1999 metų pradžioje pirmiausiai buvo įvestas kaip nepiniginė atsiskaitymo priemonė 11 šalių - Belgijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Prancūzijoje, Airijoje, Italijoje, Liuksemburge, Nyderlanduose, Austrijoje, Portugalijoje ir Ispanijoje. Grynieji pinigai pasirodė 2002-aisiais.

Nuo įvedimo euras yra antra svarbiausia pasaulio valiuta. 19 euro zonos šalių ja naudojasi apie 340 mln. piliečių.


Šiame straipsnyje: eurasESvaliuta

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O KAS leido MŪSŲ Litą išduot?.. juk tas KT aiškiai VIRŠIJO savo galias!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių