ES atšaukia visus ambasadorius iš Baltarusijos

Europos Sąjunga (ES) antradienį atšaukė visus savo ambasadorius Baltarusijoje, nes Minskas nusprendė du jų išsiųsti keršydamas už naujas bloko sankcijas dėl žmogaus teisių padėties.

„Reiškiant solidarumą ir vienybę buvo susitarta, kad visi ES narių ambasadoriai Minske bus atšaukti konsultacijoms savo sostinėse“, - sakoma ES užsienio politikos vadovės Catherine Ashton pareiškime.

Anksčiau antradienį Minskas paskelbė, kad iš šalies turėtų išvykti Lenkijos ambasadorius, kuris vadovavo kampanijai už naujas ES sankcijas, ir ES pasiuntinys.

Baltarusija taip pat atšaukė savo pačios ambasadorius Lenkijoje ir ES. Tai įvyko kitą dieną po to, kai buvo paskelbtos naujos sankcijos baltarusių pareigūnams dėl prezidento Aleksandro Lukašenkos vykdomų žmogaus teisų pažeidimų.

„ES atstovybės vadovas ir Lenkijos ambasadorius Baltarusijoje taip pat buvo pakviesti keliauti į savo sostines“, - sakoma Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Europos Parlamento pirmininkas Martinas Schulzas tokį Minsko sprendimą pavadino „priešišku veiksmu“.

„Didžiai apgailestauju dėl šio sprendimo, - sakoma pirmininko Martino Schulzo pranešime. - Šis žingsnis neproporcingas, nepadedantis ir duosiantis priešingų rezultatų.“

„Laikau jį priešišku veiksmu“, - pažymėjo jis.

Lenkija iškilo kaip viena pagrindinių A.Lukašenkos priešių. Pastaraisiais metais daug baltarusių pabėgo į Lenkiją ir kai kurie jų užsiima lobizmu Varšuvoje dėl sąlygų savo tėvynėje.

Dar prieš tai, kai C.Ashton paskelbė, kad atšaukiami visų ES narių ambasadoriai, Vokietija ir Prancūzija nurodė savo pasiuntiniams grįžti namo konsultacijoms.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle sakė, kad ir kitos ES šalys tikriausiai atšauks savo ambasadorius.

„Tai Europos solidarumo klausimas“, - sakoma jo pareiškime.

„Tai priešiškas žingsnis visos Europos Sąjungos atžvilgiu“, - apie naujausius diplomatinius Minsko veiksmus sakė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Marcinas Bosackis.

C.Ashton sakė: „Visos ES narės taip pat iškvies ambasadorius Baltarusijoje į savo užsienio reikalų ministerijas. Tuo pačiu metu šiandien sušaukiau narių ambasadorių (PSC) susitikimą Briuselyje mūsų atsakui sukoordinuoti“.

Europos ministrai pirmadienį susitarė įšaldyti 21 aukšto rango baltarusių pareigūno lėšas ir uždrausti išduoti jiems vizas. Tie pareigūnai - 19 teisėjų ir du aukšto rango milicijos pareigūnai - laikomi susijusiais su opozicijos slopinimu.

Minėtų 19 pareigūnų pavardės bus pridėtos prie 210 pavardžių „juodojo“ sąrašo, kuris buvo sudarytas dėl nesiliaujančių A.Lukašenkos režimo represijų pilietinės visuomenės atžvilgiu.

Europos Parlamento pirmininkas M.Schulzas sakė, jog „užuot rinktęsis tolesnį savo izoliacijos didinimą, Minskas turėtų padaryti tinkamą savo žmonėms pasirinkimą ir atsiverti demokratijai“.


Šiame straipsnyje: Baltarusijasankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Baltarusė

Baltarusė portretas
Malodec BATKA

...

... portretas
taip, batka maladiec, o jūs pasilenkę gyvenkit čia ir kentėkit, nes pas maladiecą gyventi išvažiuoti jau nebesugebate.

xx

xx portretas
griuanti ES su nuciulpta lenkija nezino kaip isisiubt Baltarusiams i dupa ,matyt ir litwa dasidejo prie ambasadoru atsaukimo.O batkai po..ui,ant tokiu sprendimu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių