ES atmetė B. Netanyahu raginimą pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė pirmadienį atmetė Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) raginimą pasekti JAV pavyzdžiu ir pripažinti Jeruzalę žydų valstybės sostine.

Izraelio premjero teigimu, prieštaringai vertinamas JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) pareiškimas, sukėlęs diplomatams nerimą ir išprovokavęs protestų visame musulmoniškame pasaulyje, „faktus pateikė tiesiai“.

Atvykęs derybų į Briuselį B. Netanyahu sakė besitikintis, kad „visos ar dauguma“ Europos valstybių paseks JAV pavyzdžiu, tačiau 28 nares vienijančios Bendrijos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) griežtai atsisakė ir liepė jam „pasilaikyti savo lūkesčius kitiems“.

ES praėjusią savaitę reiškė nerimą dėl D. Trumpo sprendimo, tačiau B. Netanyahu tvirtino, kad Vašingtonas paprasčiausiai išdėstė faktus, pripažindamas, kad Jeruzalė buvo Izraelio sostinė 70 metų, o žydai ją sostine laiko jau tris tūkstantmečius.

„Tai nepašalina taikos, tai padaro taiką įmanomą, nes realybės pripažinimas yra taikos esmė, taikos pamatas“, – sakoma jo pareiškime. Pirmadienį premjeras per darbo pusryčius Briuselyje susitiko su F. Mogherini ir ES užsienio reikalų ministrais.

„Manau, kad visos ar dauguma Europos valstybių perkels savo ambasadas į Jeruzalę, pripažins Jeruzalę Izraelio sostine ir tvirtai bendradarbiaus su mumis saugumo, klestėjimo ir taikos labui“, – pridūrė B. Netanyahu.

Minėtas sprendimas kardinaliai pakeitė JAV politiką ginčijamo šventojo miesto klausimu. Praėjusią savaitę F. Mogherini perspėjo, kad prieštaringai vertinamas Baltųjų rūmų pareiškimas gali grąžinti situaciją į „dar tamsesnius laikus“.

Po beveik dvi valandas trukusių Izraelio premjero ir ES diplomatijos vadovų derybų F. Mogherini griežtai atmetė B. Netanyahu raginimą pasekti JAV pavyzdžiu.

„Jis gali pasilaikyti savo lūkesčius kitiems, nes iš Europos Sąjungos šalių narių tokio žingsnio jis nesulauks“, – pareiškė ji. Anot Bendrijos diplomatijos vadovės, ES, didžiausia palestiniečių donorė, Jeruzalės klausimu laikysis „tarptautinio susitarimo“.

F. Mogherini pakartojo ES poziciją, kad dviejų valstybių sprendinys su Jeruzale, kaip Izraelio ir Palestinos sostine, yra vienintelis tvarus būdas konfliktui išspręsti.

Ji taip pat žadėjo dėti daugiau pastangų, kad konfliktuojančios pusės ir regiono partneriai, įskaitant Jordaniją ir Egiptą, atnaujintų taikos procesą.

Pasmerktos atakos

Tačiau Jeruzalės miestą savinasi ir izraeliečiai, ir palestiniečiai. Ankstesni taikos planai užstrigdavo ties debatais, ar miestas turi būti padalytas, kaip tai turėtų būti atlikta ir kaip bus prižiūrimos jo šventosios vietos.

Izraelio premjerui B. Netanyahu savaitgalį sukritikavus „veidmainingą“ Europą, F. Mogherini pasmerkė atakas prieš Izraelį. Anot Izraelio premjero, ES veidmainiauja smerkdama D. Trumpo sprendimą, bet ne raketas, leidžiamas į Izraelį iš Gazos Ruožo.

„Leiskite man griežčiausiai pasmerkti visus išpuolius prieš žydus, visur pasaulyje, Europoje, prieš Izraelį ir prieš Izraelio piliečius“, – sakė F. Mogherini.

B. Netanyahu kaip galimą kelią į priekį paminėjo naują JAV taikos iniciatyvą.

„Dabar negailima pastangų pateikti naują Amerikos administracijos taikos pasiūlymą. Galvoju, kad turėtume suteikti taikai šansą. Galvoju, kad turėtume pažiūrėti, kas pateikiama, ir pažiūrėti, ar galime padaryti pažangą dėl taikos“, – sakė jis.

D. Trumpo žentas ir aukšto rango patarėjas Jaredas Kushneris (Džaredas Kušneris) drauge su nedidele komanda rengė naują JAV pasiūlymą taikos deryboms tarp Izraelio ir palestiniečių atgaivinti, tačiau neaišku, kokią pažangą jis daro.

F. Mogherini savo ruožtu sakė, kad JAV pastangos tebėra labai ankstyvoje stadijoje, ir dar nepakankamai aiškiai apibūdintos „perspektyvos bei gairės“ – galutinis tikslas ir kaip jį pasiekti.

Ji perspėjo Vašingtoną neturėti iliuzijų, kad „vien Jungtinių Valstijų iniciatyva būtų sėkminga“. ES diplomatijos vadovė pabrėžė, jog regioninė ir tarptautinė parama yra būtina sąlyga taikos derybose.

Nevieninga ES pozicija

Dauguma ES narių, didžiausios jos valstybės, išreiškė nerimą dėl pasikeitusios JAV politikos Jeruzalės atžvilgiu.

Tačiau Bendrija šiuo klausimu nėra vieninga: Vengrija, Graikija, Lietuva ir Čekija pritartų šiltesniems santykiams su Izraeliu.

Praėjusią savaitę Vengrija viešai nepritarė bendram ES pranešimui, kuriame buvo kritikuojamas Vašingtono sprendimas dėl Jeruzalės.

Po JAV prezidento praėjusios savaitės pareiškimo dėl Jeruzalės pripažinimo Izraelio sostine kelias dienas vyko protestai ir susirėmimai palestiniečių teritorijose.

Per susirėmimus ir Izraelio antskrydžius, kuriais siekta atkeršyti už iš Gazos Ruožo paleistas raketas, žuvo keturi palestiniečiai. Manoma, kad protestai tęsis ir toliau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
Amerikasosas tai amžinas žydas, ten ju pilna todėl ir mutina vandiėnį visam pasauliui

...

... portretas
Chm: „Jis gali pasilaikyti savo lūkesčius kitiems, nes iš Europos Sąjungos šalių narių tokio žingsnio jis nesulauks“ - tai dabar Lietuvai teks iš ES išstot?.. (ir kas tuomet pas mus dėsis? Jeruzalė įsikurs?..)

To Na NA

To Na NA portretas
To Na NA Pradek mokintis! Atejo laikas atsikratyti socrealizmo demagogijos! Tkiuos, kad svietimas nebeisleidzia tokiu bukagalviu. Danas
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių