ES apie parlamentarų areštą Turkijoje: esame nepaprastai susirūpinę

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga (ES) nepaprastai susirūpinusi dėl Turkijoje įvykdytų pagrindinės prokurdiškos partijos lyderių ir parlamento narių areštų, o Briuselis susisiekė su Ankara dėl šio klausimo, penktadienį nurodė Bendrijos išorės politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini).

Penktadienį policija sulaikė Liaudies demokratinės partijos (HDP) pirmininką Selahattiną Demirtasą (Selachatiną Demirtašą) jo namuose Dijarbakyre, o jo kolegė Figen Yuksekdag (Figen Juksedah) sulaikyta Ankaroje, atliekant tyrimą dėl terorizmo, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

„Nepaprastai susirūpinę dėl @hdpdemirtas ir kitų @HDPgenelmerkezi parlamentarų arešto. Sušaukėme ES ambasadorių susitikimą Ankaroje“, – sakoma F. Mogerhini „Twitter“ žinutėje.

Kaip praneša Turkijos vidaus reikalų ministerija, iš viso suimta vienuolika HDP įstatymų leidėjų, įskaitant abu lyderius.

Jų areštas veikiausiai buvo dalis didelio masto operacijos prieš HDP – trečią didžiausią partiją Turkijos parlamente, turinčią 59 vietas, pagrindinę kurdų mažumos politinę atstovę.

Televizija NTV pranešė, kad šie du politiniai veikėjai kaltinami skleidę uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK) propagandą, o Anatolijos naujienų agentūra nurodė, kad S. Demirtasas kaltinamas išprovokavęs smurtą per žmonių gyvybių nusinešusius protestus 2014-ųjų spalį.

Šie reidai buvo surengti, kai Turkijoje vis dar galioja nepaprastoji padėtis, paskelbta po nepavykusio liepos 15-osios perversmo. Tačiau kritikai sako, kad saugumo tarnybų veiksmai dabar nukreipti ne vien prieš numanomus pučo lyderius ir šalininkus, bet ir tapo priemone nutildyti bet kokioms nepasitenkinimo apraiškoms.

Areštas žymi „demokratijos pabaigą“

„Šių priemonių tikslas – uždaryti trečią didžiausią partiją parlamente. Tai tamsi diena ne tik mūsų partijai, bet (ir) visai Turkijai bei regionui, nes tai reiškia demokratijos Turkijoje pabaigą“, – sakoma pareiškime, kuriame HDP taip pat žada nepasiduoti šiai „diktatoriškai politikai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
/geru studentu/ darbas nes jie vyrsija nkvd gabumus ir iki siol palaiko /slaptai gerus/ santykius su putkinu ir jo /komanda/...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių