ES apgailestauja dėl britų tarto „ne“ „Brexito“ susitarimui

Europos Sąjunga (ES) pareiškė apgailestaujanti dėl britų parlamento tarto „ne“ „Brexito“ sutarčiai. „Esame nusivylę, kad Didžiosios Britanijos vyriausybė nesugebėjo gauti daugumos išstojimo sutarčiai, dėl kurios abi pusės susitarė lapkritį“, - pareiškė Europos Komisijos pirmininko Jeano Claude'o Junckerio ir Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovai.

ES esą padarė viską, kas įmanoma, kad susitarimas būtų pasiektas. „Jei yra sprendimas įveikti dabartinę blokadą, jį galima rasti tik Londone“, - pabrėžiama pareiškime. Likusios 27 ES valstybės esą svarstytų „pagrįstą“ Didžiosios Britanijos prašymą atidėti kovo 29-ąją numatytą išstojimą.

27 šalys lauks įtikinamo argumento galimam termino pratęsimui, teigė D. Tusko atstovas. Esą būtina garantuoti ES institucijų funkcionavimą. Čia veikiausiai omenyje turimas Europos Parlamentas. Gegužės pabaigoje vyks naujo Europos Parlamento rinkimai, liepos pradžioje turėtų įvykti pirmasis jo posėdis. Jei Didžioji Britanija tada vis dar bus ES narė, ji turės deleguoti savo atstovus.

Šis balsavimas „aiškiai“ padidina netvarkingo išstojimo galimybę, pareiškė D. Tusko atstovas. ES „padarė viską, ką galėjo, kad išstojimo sutartis kirstų finišo liniją“, tviteryje rašė ES derybininkas Michelis Barnier'as. ES pasirengimas išstojimui be sutarties esą dabar yra „svarbesnis nei kada nors anksčiau“.

Antradienį Didžiosios Britanijos parlamento Bendruomenių Rūmai vėl nepritarė ministrės pirmininkės Theresos May siūlomai sutarčiai su Europos Sąjunga dėl „Brexito“ sąlygų.

Prieš sutartį balsavo 391 parlamento narys, už - 242 deputatai. Sausio mėnesį susitarimo priešininkų persvara sudarė 230 balsų, o antradienį - 149 balsus.


Šiame straipsnyje: ESBrexitbritaisusitarimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pati Merkel kalta

Pati Merkel kalta portretas
Pradzioje su Graikija cirkinosi, veliau su "mokslininkais" prisidirbo. Anglai ne durniai, jie ir Romos imperijos kariaunos atsikrate.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių